Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika uljne buče
  • 07.03.2020. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Agrotehnika uljne buče, priručnik dr.sc. Mare Bogović za sve uzgajivače

Posljednjih godina bilježimo značajno povećanje površina pod bučom i sve veći interes, stoga je važno da uzgoju posvetimo više pozornosti, posebice u uvjetima klimatskih promjena, istaknula je autorica brošure, dr.sc. Mara Bogović.

Foto: JumpStory
  • 591
  • 27
  • 0

Brošura - Agrotehnika uljne buče za proizvodnju Varaždinskog bučinog ulja, autorice dr.sc. Mare Bogović, predstavljena je u Varaždinu. U ovom priručniku, koji će biti od koristi uzgajivačima buče, ali i onima koji tek planiraju uzgoj, autorica, inače poznata savjetodavka i voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Varaždinske županije, predstavila je porijeklo i povijesni razvoj buče, proizvodnju uljne buče u svijetu, njenu važnost u prehrani, morfološka svojstva, agroklimatske uvjete za uzgoj te agrotehniku, od plodoreda, obrade tla, gnojidbe i sjetve, do suzbijanja korova i zaštite od bolesti i štetnika, berbe i sušenja sjemenki. U brošuri je posebno poglavlje posvećeno preradi bučinog ulja, te uputama za označavanje proizvoda.  

"Priručnik je prije svega namijenjen proizvođačima uljne buče, ali i svim novim poljoprivrednicima koji se žele početi time baviti. Obuhvaća sve agrotehničke mjere i sve mjere za dobivanje kvalitetnog proizvoda. U cijelom ciklusu proizvodnje kvalitetnog bučinog ulja važna je proizvodnja kvalitetne sirovine, od optimalnih rokova sjetve do berbe. Posljednjih godina bilježimo značajno povećanje površina pod bučom i sve veći interes naših poljoprivrednih proizvođača, stoga je važno da uzgoju posvetimo više pozornosti, posebice u uvjetima klimatskih promjena s kojima smo suočeni", istaknula je autorica ovoga priručnika. 

Predstavljanje priručnika dr.sc. Mare Bogović (Foto: Igor Čolaković)

Brošuru je izdala Varaždinska županija kako bi proizvođačima bučinog ulja, ali i svim zainteresiranima, približila ovu ukusnu i zdravu namirnicu.

"U ovoj su brošuri na jednom mjestu predstavljene kvalitetne informacije o proizvodnji, ali i korisnosti buče i bučinog ulja za ljudsko zdravlje. Aktivnostima županije kontinuirano nastojimo podići potencijal ove poljoprivredne kulture, koji sve više prepoznaju i naši poljoprivrednici, koji je sve više uzgajaju, ali i kupci ulja, koje je sve traženije", naglasio je na predstavljanju brošure Tomislav Paljak, zamjenik župana.

O ovom korisnom priručniku za uzgajivače uljne buče govorili su i dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj te proizvođači bučinog ulja -  Marija Cafuk iz Domitrovca i Matija Patrčević iz Strmca Podravskog, predsjednik udruge Varaždinsko bučino ulje, koji su istaknuli kako će im ova brošura Mare Bogović biti od velike koristi pri uzgoju i proizvodnji bučinog ulja.


Tagovi

Uzgoj buče Bučino ulje Brošura Dr.sc. Mara Bogović


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs