Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba voća i povrća
  • 15.10.2018. 13:30

7 inovativnih strojeva koji ubrzavaju berbu voća i povrća

U nedostatku radne snage za berbu, sortiranje i druge procese u obradi voća i povrća, napravljeni su strojevi koji u tome uvelike pomažu.

Foto: Bigstock/Jackson Stock Photography
  • 1.795
  • 65
  • 0

U nedostatku radne snage za berbu, sortiranje i druge procese u obradi voća i povrća, napravljeni su strojevi koji u tome uvelike pomažu. Donosimo vam 7 strojeva s kojim berba postaje lakša i brža.

1. Agrobot za berbu jagoda - 24 "ruku" ovog robota pomoću kamera odabire svaku pojedinu jagodu i sprema ju u sanduke. Jagodu odabire na temelju njenog oblika i boje. Agrobot može ubrati jednu jagodu svakih pet sekundi. 

2. TomatoTek - stroj za berbu rajčice koju prenosi preko transportne trake. Zanimljivost ovog stroja je u optičkom sortiranju rajčice, gdje se automatski odvajaju zeleni plodovi od crvenih. Ovaj stroj može pobrati više od četiri tisuće četvornih metara u danu.

3. Moty KE 3000 - stroj koji bere buče pomoću kotača sa šiljcima. Svaku buču zgniječi veliki valjak te se time odvajaju sjemenke, dok se ostatak odvaja sa strane. 

4. Dewulf stroj za vađenje mrkve - troredni stroj koji zahvaća lišće mrkve te ju čupa van. Posebni remeni čiste mrkvu od ostataka zemlje, a zatim se lišće odvaja od korijena.

5. Expand R5090 - stroj za lakšu berbu maslina. Sastoji se od velike cerade kojom se obloži tlo oko stabala, zatim Pellenc Buggy 5000 Shaker trese stablo kako bi plodovi pali na ceradu. Ovaj stroj može obrati do 1.200 stabala masline u danu!

6. Quickcut berač zelenog lisnatog povrća. Ovaj stroj jednostavno se pokreće pomoću rada bušilice koji okreće šipku na kojem su viseće špage koje otkidaju lišće povrća. Pomoću ovog stroja berba povrća je i do tri puta brža nego klasničnim, ručnim branjem. 

7. Tomra uređaj za sortiranje - stroj koristi senzore za plodove male kao grašak. Stroj može sortirati plodove na temelju veličine, boje ili oštećenja. 

Kako izgledaju strojevi u radu, pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Voće Povrće Berba Stroj za berbu Krumpiri Jagode Buče


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.