Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braniteljska poljoprivredna zadruga
  • 11.11.2015. 15:55

500 tona kupusa iz ogulinske braniteljske zadruge!

Braniteljska poljoprivredna zadruga Ogulin na tržište plasira 500 tona kupusa godišnje. Hoće li kroz Program ruralnog razvoja dobiti još veći poticaj?

  • 630
  • 493
  • 0

Izgraditi pogon za kiseljenje, skladištenje i pakiranje kiselog kupusa, okupiti proizvođače ogulinskog kupusa i plasirati na tržište 2.000 tona ogulinskog kiselog kupusa, ambiciozna je vizija koju planiraju realizirati zadrugari okupljeni u Braniteljsku poljoprivrednu zadrugu Ogulin. Zadruga broji devet članova, svi veterani Domovinskog rata, njihova djeca i djeca poginulih branitelja. Za sebe kažu kako su oni branitelji-graditelji.

"Naši članovi su ljudi koji privređuju i nemaju veze s nekim braniteljskim situacijama koje se događaju. Radimo, zarađujemo, krvavo se borimo za život. Živjeti od poljoprivrede nije lako", kaže urpavitelj Zadruge Marinko Sabljak.

50 hektara zemlje - kupus, grah i češnjak

Branitelji zadrugari za sada obrađuju 50 hektara zemljišta. Uz kupus proizvode grah i češnjak. Sve su to nedavno prezentirali u Zagrebu na Sajmu zimnica. Trenutno na tržište isporučuju 500 tona kupusa godišnje. Nedavno je ogulinski kupus dobio europsku oznaku zaštite izvornosti. To je dalo vjetar u leđa novim idejama i planovima koje se planiraju ostvariti sredstvima iz Mjere 4 ulaganja u fizičku imovinu Programa ruralnog razvoja.

Skladište kapaciteta 2 tisuće tona

"Želimo izgraditi novi pogon za kiseljenje, pakiranje i skladištenje kiselog kupusa koji bi bio kapaciteta do 2.000 tona. Javili smo se na natječaj za mjeru programa ruralnog razvoja i idemo na maksimalni mogući iznos od 5,5, milijuna eura. Naša procjena jest kako se na ogulinskom području može proizvesti do 3.000 tona kiselog kupusa. Mi oko sebe okupili najveći dio proizvođača. Iz naših iskustava i upita, smatramo da plasman proizvoda na tržište neće biti problem. Sada smo dobili i oznaku zaštite izvornosti pa nam je olakšan plasman na cijelom europskom tržištu", kaže Sabljak.

Hoće li dobiti sredstva za poticaj proizvodnje?

Sabljak ističe da je ogulinski kiseli kupus jedinstveni proizvod. Ogulinski kiseli kupus - linija glavice i ribanac (rezani) godinama su poznati proizvodi ogulinskog kraja na hrvatskom tržištu. Ogulinski kupus lokalna je sorta (populacija) čije se sjeme isključivo proizvodi na seljačkim gospodarstvima u ogulinskom kraju isključivo za vlastite potrebe. Stoljetnim uzgojem u ekološki gotovo optimalnim uvjetima (klima, tlo) i odabirom glavica za sjemensku proizvodnju, proizvođači kupusa osigurali su stalnost kvalitete sirovine za kiseljenje.

Za kiseljenje tog kupusa koristi se postupak prirodne fermentacije te se kupusu dodaje samo 5-6 postotna bistra otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans. Proizvodnja tog kupusa obuhvaća šire područje grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko.


Povezane biljne vrste

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Kupus kineski

Kupus kineski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, potječe iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom... Više [+]

Tagovi

Ogulinski kupus Kiseljenje Marinko Sabljak Pogon Skladištenje Pakiranje Branitelji zadrugari Kupus Kupus kineski


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.