Slavol je tekuće mikrobiološko gnojivo, stimulator rasta koji je certificiran za primjenu u organskoj i tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovaj proizvod je bez kemijskih dodataka i pozitivno djeluje na biljke, zemlju i životnu sredinu.
Slavol se koristi za folijarnu prihranu:
- ratarskih kultura - strna žita (pšenica, ječam, tritikale itd.), kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa, krmno bilje, duhan
- povrća (u polju i zatvorenom prostoru) - rajčica, paprika, krastavci, kupusnjače, korjenasto povrće - gomoljike, lisnato povrće, mahunarke, itd.
- cvijeća (u polju i zatvorenom prostoru) - ruže i sezonsko cvijeće (krizantema, begonija, petunija, viola, salvija, dalija, lijepa kata, lisičji rep, lantana, koprivica, kadifa), perene i ukrasne trave (lavanda, kadulja, iberis, echinacea, hosta, ružmarin, vinca), zimzeleno i listopadno drveće i grmovi (šimšir, hortenzija, hibiskus, berberis), četinarsko drveće i grmovi (tuja, čempres, kleka, tisa)
Slavol sadrži bakterije koje su izdvojene s površine korijena i umnožene na odgovarajućim hranjivim podlogama. U procesu umnožavanja kao sekundarne produkte metabolizma stvaraju auksine koji su potpuno prirodnog podrijetla, kao i auksini koje sintetizira biljka.
Slavol sadrži:
- Fiksatore dušika - bakterije koje vrše proces fiksacije dušika, odnosno pretvaraju atmosferski dušik (kojeg u atmosferi ima oko 78%) u pristupačne oblike koje na korijenskom sustavu direktno snabdijevaju biljke dušikom
- Fosfomineralizatore - bakterije koje razgrađuju organske spojeve fosfora (koja čine od 50 - 80% fosfora u zemlji) i pretvaraju ih u pristupačan oblik (P2O5). Ove bakterije imaju sposobnost vezivanja za korijenski sustav gdje direktno snabdijevaju biljke pristupačnim fosforom.
- Regulatore rasta - auksini. Auksinska aktivnost odgovara aktivnosti indol - 3- octene kiseline (IAA). Folijarnom primjenom Slavola, ove tvari prolaze kroz stome na listu i preko vodljivih stanica dospijevaju do ostalih dijelova biljaka gdje stimuliraju fiziološke procese u biljkama.
Folijarnom primjenom Slavola, auksini (IAA) kroz stome (otvore na površini i naličju lista) ulaze u list i preko spužvastog tkiva dospijevaju u floem. Preko floema auksini dospijevaju u sve dijelove biljaka gdje djeluju na veliki broj fizioloških procesa.
Primjenom Slavola bakterije dospijevaju do zemlje i korijena. Imaju sposobnost kolonizacije (naseljavanja) korijenskog sustava, gdje pozitivno utječu na rast biljaka na sljedeći način:
Izravno:
- ishrana biljaka dušikom (fiksacija dušika, mineralizacija dušika)
- ishrana biljaka fosforom
- produkcija biljnih hormona
- poboljšana dostupnost željeza i drugih mikroelemenata
Neizravno:
- djeluju inhibitorno na izazivače bolesti kod biljaka (sintetiziraju antibiotike, kompeticija za prostor i hranu u ekološkim nišama)
- povećavaju otpornost biljaka na bolesti i stres