Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Fonganil Gold

Oglas je neaktivan!

Ovaj oglas više nije aktivan, pogledajte slične oglase iz kategorije: Fungicidi.

Syngenta Agro d.o.o.

Kontakt - Syngenta Agro d.o.o.

pogledaj sve oglase partnera

Cijena: na upit

Opis

Fonganil Gold je fungicid za suzbijanje bolesti na voćkama, paprici, jagodi, duhanu, cvijeću, ukrasnom bilju, crnogoričnom i bjelogoričnom drveću i travnjacima.

Sastav:
Metalaksil-M (465,2 g/l).
Formulacija:
Koncentrat za otopinu (SL).
Opis pripravka:
Fonganil Gold je fungicid za suzbijanje boesti koje uzrokuju Phytophthora i Pytium vrste na voćkama, jagodi, povrću, duhanu, ukrasnom bilju crnogoričnom i bjelogoričnom drveću te travnjacima.
Način djelovanja:
Aktivna tvar metalaksil-M unosi se u biljku putem korijena te se ksilemom raspoređuje po cijeloj biljci i djeluje na uzročnike bolesti na način da zaustavlja rast micelija u tkivu. Rezidualno djelovanje je među najdužim u usporedbi sa ostalim peronosporicidima.
Primjena:
FONGANIL GOLD je izrazito sistemični fungicid za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium i Phytophthora vrste. Učinkovito djeluje još 14 dana nakon tretiranja.
FONGANIL GOLD se upotrebljava zalijevanjem pojedinačnih biljaka, ili prskanjem supstrata ili tla prije sadnje uz inkorporaciju u tlo u području sadnje:
- na voćkama (jabuka, naranča, limun, mandarina, klementina i kivi), za suzbijanje truleži korijena (Phytophthora spp.) u količini 1-2 ml/m2. Tretiranje izvršiti zalijevanjem područja korijena u početku vegetacije. Po potrebi ponoviti nakon 2-3 mjeseca.
- na paprici, za suzbijanje plamenjače (gangrene) korijenova vrata (Phytophthora capsici) prskanjem u trake širine 30-40 cm u količini od 1 l/ha prije presađivanja, uz inkorporaciju u tlo na dubinu 30-40 cm, uz primjenu vode 300-600 l/ha ili zalijevanjem u količini od 2 l/ha 20 dana nakon presađivanja uz primjenu 100-1000 l vode/ha. Po potrebi ponoviti nakon 4-6 tjedana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na jagodi, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Phytophthora vrste, prskanjem u količini od 2 l/ha prije sadnje, uz inkorporaciju u tlo u području sadnje, uz primjenu vode 300-600 l/ha ili zalijevanjem prije početka vegetacije u količini od 0,1 ml/biljci uz primjenu 0,1 l vode po biljci. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na povrtnim kulturama (salata, cvjetača, brokula, dinja i lubenica), za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium spp. i Phytophthora spp. prskanjemu količini 0,1-0,2 ml/m2 pri sjetvi ili prije presađivanja, uz inkorporaciju u tlo, uz primjenu vode 300-600 l/ha. Po potrebi ponoviti nakon 25-30 dana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na duhanu, za suzbijanje Pythium spp.i Phytophthora spp., prskanjem u redove ukoličini od 1 l/ha prije presađivanja uz inkorporaciju u tlo ili zaljevanjem nakon presađivanja.
- cvijeće i ukrasno bilje, za suzbijanje Pythium spp. i Phytophthora spp. zalijevanjem u količini od 25 ml sredstva na 5-10 l vode na m3 supstrata. Potrebna količina sredstva primjenjuje se na zemljani supstrat i ravnomjerno umiješa, neposredno prije sadnje. Ulončene biljke tretiraju se nakon sadnje zalijevanjem u koncentraciji 0,013% uz utrošak 50-100 ml otopine po loncu promjera 10-14 cm, odnosno 50 ml otopine po loncu promjera manjeg od 9 cm. Sredstvo po mogućnosti primjeniti na vlažnu zemlju. Nakon tretiranja zalijevanjem potrebno je odmah doliti zemlji vodu, kako bi aktivna tvar dospjela u zonu korijena i kako bi se eventualno isprali ostaci otopine na listovima. Po potrebi ponoviti postupak nakon 30-40 dana. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na crnogoričnom i bjelogoričnom drveću, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju vrste iz roda Phytophthora, zalijevanjem u količini 1-2,6 ml/biljci prije sadnje te 2,6-8 ml/biljci nakon sadnje u rasadniku, ili 1-2 ml/biljci na početku vegetativnog razvoja. Po potrebi ponoviti nakon 3-6 mjeseci. Dozvoljena je upotreba sredstva u zaštićenim prostorima.
- na travnjacima, za suzbijanje bolesti koje uzrokuju Pythium vrste, u količini 0,75-1,5 l/ha. Kod tek zasijanih travnjaka dopuštene su najviše 3 aplikacije u razmaku od 7-14 dana. Tretiranje je potrebno izvršiti odmah nakon sjetve, te nakon toga zaliti. Kod etabliranih travnjaka, sredstvo primijeniti u periodu povoljnom za razvoj bolesti, u razmaku 10-21 dan uz najviše 3 aplikacije u jednoj sezoni. Preporučena količina vode na travnjacima je 200-400 l/ha.

Male kulture i male namjene:
1) Mrkva, za suzbijanje bolesti Pythium spp. u dozi 0,5 l/ha. Dozvljeno je sredstvo koristiti dva puta tijekom jedne vegetacije. Prvu primjenu potrebno je napraviti neposredno prije pojave prvog pravog lista, a drugu primjenu nakon tri tjedna. Vrijeme primjene je tijekom travanja, svibanja, lipanja odnosno listopada i studenog mjeseca.
2) Mrkva, za suzbijanje bolesti Phytophthora spp. u dozi 0,5 l/ha. Sredstvo se primjenjuje prskanjem širom ili tretiranjem tla. Dozvljeno je sredstvo koristiti dva puta tijekom jedne vegetacije. Prvu primjenu potrebno je napraviti za vrijeme sjetve, a drugu primjena je između pojave prvog i trećeg lista. Vrijeme primjene je tijekom travanja, svibanja, lipanja odnosno listopada i studenog mjeseca.
NAPOMENA: Da bi se izbjegla pojava rezistentnosti što se očituje smanjenom djelotvornošću treba se strogo pridržavati uputa za primjenu na etiketi ili/i popratnom listu.
OGRANIČENJA: Sigurnosni razmak od površine vode prilikom primjene sredstva je 1 m.
MJERE ZAŠTITE PRI RADU
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica, zaštitne odjeće i štitnika za oči/lice kod pripreme škropiva i rukovanja nerazrijeđenim sredstvom.
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i zaštitne odjeće kod primjene primjene i rukovanja s razrijeđenim sredstvom i škropivom.
SPo - Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i zaštitne odjeće u dodiru s površinama koje su onečišćene s nerazrijeđenim sredstvom ili škropivom.
SPo 2 - Nakon upotrebe sredstva oprati zaštitnu odjeću.
KARENCA: 42 dana za mrkvu.
Miješanje:
Nije predviđeno miješanje s drugim sredstvima.
Upozorenja:
Plodored: Nakon primjene sredstva, mogu se sve kulture naknadno saditi u plodoredu (čak i kod prijevremenog preoravanja). Ne smije se koristiti u blizini rasadnika vinove loze. Ovo sredstvo sadrži aktivnu tvar koja je štetna za ptice.
Karenca:
Karenca:180 dana za kivi; 40 dana za jagodu; 30 dana za naranča, limun, mandarina i klementina; 28 dana za jabuka i duhan; 20 dana za dinju, cvjetaču i brokulu; 15 dana za papriku i salatu; 5 dana za lubenicu;
Podaci o registraciji:
Rješenje o registraciji SZB za promet MPRRR RH Klasa br.: UP/I-320-20/08-01/27.
Prilog:
Uputa za primjenu, sigurnosno tehnički list.
Važno:
Prije uporabe obavezno pročitajte upute za primjenu.
Pakiranje:
1 l.

Info

Kategorija: Fungicidi
Vrsta oglasa: Ponuda
Cijena: na upit
Datum objave oglasa: 10.11.2014.
Datum izmjene oglasa: 14.08.2020.
Pregleda: 3644
Šifra oglasa: 10286

Klikni i besplatno predaj do 5 oglasa u Agroklub poljoprivredni oglasnik! Predaj oglas