Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 09.05.2021. 15:00

ZPP: Inspekcije farmi obavljat će se bez obzira na Covid i ograničenja koja donosi

Umjesto posjeta inspektora na farmama koristit će se alternativni izvori dokaza, uključujući nove tehnologije poput satelitskih snimaka ili fotografija s geografskim oznakama.

Foto: Depositphotos/studio_diva.mail.ru
  • 291
  • 153
  • 0

Ograničenja koja je donijela pandemija još uvijek su na snazi u cijeloj Europskoj uniji, no, to nije razlog za provođenje provjera potrebnih za ostvarivanje potpora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Komisija je ovoga tjedna usvojila pravila kojima se u ovoj godini proširuje fleksibilnost kod budućeg nadzora. 

Tako će se umjesto inspekcijskih posjeta na farmama koristiti alternativni izvori dokaza, uključujući nove tehnologije poput satelitskih snimaka ili fotografija s geografskim oznakama. 

"To će osigurati pouzdane provjere uz poštivanje ograničenja kretanja i minimiziranje fizičkog kontakta između poljoprivrednika i inspektora", kratko pojašnjavaju u priopćenju. 

Pravila obuhvaćaju i smanjenje broja fizičkih pregleda na terenu koje se provode nad poljoprivrednim površinama i animalnoj proizvodnji, a u okviru izravnih plaćanja, ulaganja u ruralni razvoj te mjera za voće, povrće, vino, maslinovo ulje i pčelarstvo. 

Cilj je, kako ističu, olakšati administrativni teret nacionalnih agencija za plaćanja prilagođavanjem trenutnim okolnostima, istovremeno osiguravajući potrebne kontrole potpora. 

Kontrola EU potpora? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje usjeva nego i prevarante

No, još uvijek nije objašnjeno na koji će točno način funkcionirati ovaj sustav o kojem se govori već duže vrijeme. Naime, oko 59 milijardi eura dodijeljenih poljoprivrednicima često je predmet prijevara, što agencije za plaćanja pokušavaju smanjiti. 

Potpore se dodjeljuju prema posebnim kriterijima, no poljoprivrednici ponekad skrivaju određene podatke. Satelitski snimci mogu ponuditi rješenje ovome problemu.


Tagovi

ZPP Sateltiske tehnologije Inspekcije Europska komisija Pandemija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]