Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EEECC 2019
  • 26.05.2019. 09:00
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Znate li da je Zlarin prvi hrvatski otok bez plastike?

Stručnjaci iz raznih područja, od energetike do zaštite okoliša i klimatskih promjena, okupili su se u Šibeniku na kongresu EEECC 2019 te upozorili na elektrane u zemljama nečlanicama EU koje su izvor velikog zagađenja okoliša.

Foto: Lana Bunijevac/BSEA Ltd.
  • 328
  • 56
  • 0

EEECC 2019, kongres o obnovljivim izvorima energije i energetskoj učinkovitosti, s glavnom temom energetske tranzicije i zaštite okoliša, održan je u Šibeniku. BSEA (Business Sailing Experience Agency) i partneri FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment) i Energy Community (prije znano kao Energy Community of South East Europe) doveli su stručnjake iz raznih područja, od energetike do zaštite okoliša i klimatskih promjena, da razmjene iskustva i pokušaju pomoći lokalnim i regionalnim zajednicama zaštititi svoj okoliš i potaknuti ih na korištenje onog što im Zemlja nudi jer bez toga nećemo moći dugo uživati u ljepotama i blagodatima koje nam pruža, navodi se u priopćenju. 

Na kongresu je dr.Thanh-Tam Le, direktor EIT Climate-KIC za Mediteran, upozorio na potrebne klimatske promjene i održivi razvoj kroz strateške klimatske inovacije koje je potrebno provesti odmah kako bi limitirali rizike globalnog zatopljenja i zaštitili okoliš.

Tri mlade studentice i buduće znanstvenice uzele su stvar u svoje ruke

Dr. Janez Kopač, direktor Energy Community Secretariat-a, ukazao je, pak, na opasnost enormno velikog zagađenja okoliša koje proizvode 16 elektrana na ugljen na Zapadnom Balkanu, a koje su smještene u zemljama nečlanicama EU, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija i Sjeverna Makedonija. Napomenuo je da se te termo elektrane ne pridržavaju EU propisa o zaštiti okoliša i emisiji štetnih plinova, što direktno i indirektno dovede do 3.900 preuranjenih smrtnih slučajeva godišnje i sve većeg broja djece koja boluju od astme, bronhitisa i kardiovaskularnih bolesti, zbog čega EU potroši godišnje skoro 6 milijardi Eura za zdravstvenu skrb i liječenje.

"Svijetli primjer kako se te promjene i zaštita okoliša mogu brzo provesti u djelo pokazao nam je projekt “Zlarin – prvi hrvatski otok bez plastike” gdje su tri mlade studentice i buduće znanstvenice uzele stvar u svoje ruke i, uz pomoć neprofitne organizacije za obnovljive izvore i zaštitu okoliša Terra Hub, uspjele svoj otok Zlarin i njegove mještane osvijestiti i osigurati ljepšu i čišću budućnost za njih i njihovu djecu.

Zanimljivo je i to da se međunarodna pobjednička posada održanog jedriličarskog kupa, koji je bio natjecateljski dio ovog trodnevnog kongresa, zove “Za Jadran bez plastike” (For Adriatic without plastic). Koliko je važna simbolika naziva pobjedničke posade govori i činjenica da su 80% riba i svi analizirani školjkaši iz Jadrana u sebi imali tragove mikro plastike", zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Lana Bunijevac.

Za Zlarin, ali i za Jadran bez plastike 

Ovaj hvalevrijedan projekt prepoznale su i pomogle u realizaciji istog, razne hrvatske institucije i tvrtke kao što su HTZ, TZ grada Šibenika i Grad Šibenik, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, JANAF, HGK i mnogi drugi.


Tagovi

Obnovljivi izvori energije EEECC 2019 Okoliš Kongres Plastika Zlarin


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]