Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o sjemenu
  • 02.02.2021. 14:00

Znanost i struka podržali Zakon o sjemenu: Nema novih nameta i ograničenja

Prijedlog Zakona o sjemenu dobio je podršku Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Hrvatskog agronomskog društva koji ne mogu više pasivno slušati i biti promatrači javne rasprave koja je krenula u pogrešnom smjeru

Foto: Martina Popić
  • 633
  • 139
  • 0

Novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja neće ugroziti male proizvođače, poručili su s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i iz Hrvatskog agrarnog društva.

"Trenutno važeći Zakon datira iz 2005. godine te ga je potrebno izmijeniti s obzirom na to da u ovom trenutku i prema trenutnoj regulativi upotreba sjemena s poljoprivrednog gospodarstva je bez kontrole odnosno nije poznata njegova kvaliteta kao ni prisustvo bolesti i štetnih organizama, a nažalost često je predmet ilegalne trgovine“, naglasio je u priopćenju dekan fakulteta prof.dr.sc. Krunoslav Zmaić.

Istog su mišljenja i iz HAD-a, smatrajući kako korištenje necertificiranog sjemena rezultira smanjenjem prinosa po jedinici površine, a kod soje se u otkupu može pojaviti ona GMO. "Hrvatska agronomska struka želi da naše sjemenarstvo bude što kvalitetnije i konkurentnije na tržištu, a ono iz uvoza upitne kvalitete bude pod većim nadzorom“, kaže predsjednik HAD-a doc. dr. sc. Josip Haramija.

Moći će se prodavati na tržnicama

Smatraju kako prema Zakonu mali proizvođači, ekološki, hobisti i vrtlari neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

"Proizvodi od sjemena autohtonih i tradicionalnih sorti moći će se i dalje tržiti na našim tržnicama jer navedeni proizvodi nisu obuhvaćeni ovim Zakonom“, ističe Zmaić. Dapače, smatra, on će omogućiti proizvođačima proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju takvih proizvoda.

"Očuvanje autohtonih i tradicijskih biljnih vrsta je neophodno za očuvanje biološke i genetske raznolikosti čime se osigurava stabilnost poljoprivredne proizvodnje na lokalnoj i nacionalnoj razini“, poručio je dekan fakulteta.

Medijski prostor, navodi i prvi čovjek HAD-a, dobile su samo određene udruge i pojedinci koji prenose krive i nestručne informacije. Našim poljoprivrednicima, vrtlarima i javnosti, poručuje, treba omogućiti informaciju i od agronomske struke te oplemenjivača i uzgajivača sjemena.

"Više ne možemo pasivno slušati i biti promatrači javne rasprave koja je krenula u pogrešnom smjeru“, zaključio je u priopćenju.


Tagovi

Zakon o sjemenu Hrvatsko agronomsko društvo Mali proizvođači Autohtono sjeme FAZOS Krunoslav Zmaić Josip Haramija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)