Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevara sa zemljištem
  • 07.06.2014. 07:10

Zemlja u zakupu kojoj nemaju pristup?!

Iako mu je zakup bio odobren, Zlatko se nemalo iznenadio kada na poljoprivrednu površinu od 34 hektara nije mogao pristupiti. Naime, na parceli bivši zakupac, poduzeće Hana – Vuka d.o.o., ima zasijanu pšenicu i ječam!

Foto: depositphotos.com
  • 575
  • 67
  • 0

Priča Zlatka Oskomića, poljoprivrednika iz Budimaca, nedaleko od Našica, još je jedna u nizu apsurda koji pogađaju domaće poljoprivredne proizvođače. Zlatko je 25-godišnji proizvođač, kojem je poljoprivreda osnovna djelatnost te izvor egzistencije. U srpnju prošle godine temeljem javnog natječaja, u zakup je dobio državno zemljište kojim raspolaže Općina Podgorač. Tada počinje njegova bitka s hrvatskom birokracijom i očitim pogodovanjima.

Iako mu je zakup bio odobren, Zlatko se nemalo iznenadio kada na poljoprivrednu površinu od 34 hektara nije mogao pristupiti. Naime, na parceli bivši zakupac, poduzeće Hana – Vuka d.o.o., ima zasijanu pšenicu i ječam! Najveći mu problem predstavlja činjenica da je za prijavu poticaja za 2014. godinu (koji je istekao), morao imati prava na površine koje trenutno obrađuje, a na zemljište dobiveno zakupom i dandanas ne može pristupiti.

Oštećeno još petnaestak sumještana

Zlatko se smatra prevarenim i izigranim od strane Općine te se sa zamolbom za pomoć javio i našem portalu te naveo: "Zvao sam Ministarstvo, Agenciju za plaćanje, Agenciju za poljoprivredno zemljište, ali nitko mi ne može dati konkretan odgovor, prebacuju me s jednog kontakta na drugi." S istim se problemom javio i Hrvatskoj radio - televiziji, koja je cijelu priču iscenzurirala. Problem je predstavljen i načelniku Općine Podgorač, Goranu Đaniću, koji također nije uspio naći rješenje za situaciju u kojoj se našlo, kako nam je u mailu naveo Zlatko, osim njega još petnaestak sumještana, s ukupnim površinama od oko 300 hektara.

Tuđe kulture na parcelama dobivenim zakupom

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi Oskomiću su poručili da poljoprivrednici koji su imali promjenu posjeda mogu zatražiti potporu na temelju dodijeljenih prava na plaćanja, no on i dalje nailazi na zid, budući da je prijašnji zakupnik godinama ilegalno obrađivao sporne površine te prema tome ne može obaviti prijenos prava na plaćanja na dodatnu površinu. Navodi i da je referentna godina za utvrđivanje kvota na poljoprivredno zemljište bila 2013. godina, u što nisu bili pravodobno upućeni te samim time nisu bili u mogućnosti ostvariti prava na zemljište dobiveno natječajem. Iako Oskomić ima potpisan ugovor da mu zakupom pripadaju navedene parcele, i dalje kao zakupnik zbog tuđih kultura koje se nalaze na parcelama, u površinu ne može ući. Dokad će se poljoprivrednici u Hrvatskoj spoticati o birokratske probleme?

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Zakup poljoprivrednog zemljišta Zlatko Oskomić Agencija za plaćanja Budumci Našice Apsurd Općina Podgorač Državno zemljište Agencija za poljoprivredno zemljište Agencija za plaćanje Goran Đanić Oštećeni sumještani Prijenos prava na plaćanja


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]