U sklopu kampanje "Poštujmo naše more", Udruga Prijatelji životinja objavila je i kuharicu Ane Mihalić u kojoj su i recepti za morsku pogaču à la Komiža, mrkva kao dimljeni losos...
Riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka - dio je to jela objavljenih u kuharici Ane Mihalić koju je Udruga Prijatelji životinja objavila u sklopu kampanje "Poštujmo naše more". Sama kampanja, navode, pokrenuta je u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, a cilj je educirati građane Hrvatske i turiste o poštovanju našega mora i života u njemu.
Lani je, dodaju, objavljena e-kuharica, a ove godine je izdano i tiskano izdanje morske kuharice "Zelena jela za plavo more". Kuharica je, kaže autorica u predgovoru, nastala u želji da nas nadahne da jednostavno prilagodimo mnoga jela tako da ne uključuju ribe i ostale živuće stanovnike voda i budu prilagođena onima koji ih iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele jesti, a opet jednako primamljiva i prikladna za sve.
"U svijetu je u posljednjih 50 godina istrijebljeno čak 90 % velikih ribljih populacija te je i naše Jadransko more u velikoj opasnosti od izlovljavanja, zagađenja i klimatskih promjena. Industrija proizvodnje riba najmasovnija je po broju ubijenih jedinki svake godine. Tako je u Hrvatskoj 2017. godine ulovljeno i uzgojeno 83 318 tona ribe.
Kuharica Zelena jela za plavo more pokazuje da odabirom gurmanskih veganskih specijaliteta možemo konkretno i najučinkovitije utjecati na spašavanje života u morima i bolju budućnost za sva živa bića. Sigurni smo da će recepti kao što su: morska pašteta, tjestenina s tofuom i povrćem à la tuna, riblji paprikaš bez riba, gljive à la brodet, krumpir à la bakalar, mrkva kao dimljeni losos, tikvica u morskom plaštu, tofu i čips, morski štapići od artičoka, morski burgeri od jackfruita s grahom, sendvič od hladne slanutkove salate à la tuna, pesto, veganski suši i morska pogača à la Komiža svima pobuditi tek te obogatiti ugostiteljsku ponudu, a time i potražnju", navode iz Udruge Prijatelji životinja.
E-kuharicu možete vidjeti ovdje.
Tagovi
Autorica