Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni kamioni
  • 10.08.2020. 07:30

Žele da se poljoprivredni proizvodi prevoze električnim kamionima

S obzirom na to da se 75% poljoprivrednih proizvoda u Americi prevozi kamionima, koalicija sastavljena od 15 saveznih država želi da se koriste oni na električni pogon zbog očuvanja okoliša.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 168
  • 62
  • 0

Koalicija sastavljena od 15 država kao i glavni grad Washington namjeravaju potaknuti korištenje električnih vozila srednje i teške kategorije, uključujući kamione za prijevoz tereta, piše modernfarmer.

Prema podacima Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA), najveći pojedinačni sektor otpreme tereta je poljoprivreda, što znači da se najviše ovih vozila koristi u te svrhe. Dakle, novi plan ili njegov početak, ako se usvoji, imat će velike učinke na tu industriju.

Do 2050. sva će vozila biti električna?

Prema podacima iz 2012. godine, 22% isporučene robe u SAD-u bili su poljoprivredni proizvodi, uključujući pripremljenu hranu, žitarice i drvo, a oko 75% tih proizvoda prevozilo se kamionima.

Koalicija se okupila nakon najave Savezne države Kalifornije gdje će zahtijevati sve veći postotak električnih vozila. Taj prvotni plan, povećavao bi se od svog početka 2024. godine, tako da bi 100% svih kamiona kupljenih u Kaliforniji bilo električno do 2045. godine.

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

Preostalih 14 država nisu u potpunosti razradile detalje plana, a mogu i ne moraju precizno slijediti kalifornijski način. No, cilj je postavljen tako da do 2030. godine bude 30% djelomično električnih vozila, a do 2050. sva bi trebala biti na električni pogon.

Države koje su se pridružile ovoj koaliciji imaju snažan poljoprivredni sektor. No, mnoge su vodeće u određenim dijelovima industrije poput New Yorka s mliječnim proizvodima ili Washingtona s jabukama i ostalim koštičavim voćem.

Važna su ulaganja u ruralnu infrastrukturu

Problem predstavlja izgradnja infrastrukture u ruralnim područjima kako bi se osiguralo da električni kamioni mogu doći po poljoprivrednih proizvoda. To će dosta koštati, ali u pogledu energetske neovisnosti i javnog zdravlja to je važna stavka.

Mali električni kamioni, teretna vozila i slično tek počinju dobivati na tržišnoj važnosti, ali veliki tegljači i dalje se čine daleko od masovnog usvajanja. Zamijeniti američki teretni prijevoz s fosilnih goriva na takav pogon se čini težak zadatak iako se radi na tome. Ti se ciljevi mogu provesti i tako da se osigura da usjeve i druga poljoprivredna dobra proizvođači isporučuju isključivo električnim vozilima.

Tesla najavio izradu električnih kamiona

Trend električnih vozila i dalje je u porastu, a nakon što su mala vozila zabilježila dobru prodaju i prihvaćenost na tržištu, proizvođači žele razviti nova, veća vozila.

aCar: Novo električno vozilo namijenjeno i poljoprivrednicima

Tako je najpoznatiji proizvođač električnih vozila Tesla najavio izradu svog Cybertrucka koji ima funkciju pretvoriti se u pick up, a kako navodi oilprice tvrtka se pohvalila sa 650.000 predbilježbi za to vozilo i priopćila kako će prva takva vozila biti dostupna krajem sljedeće godine.


Tagovi

Električna vozila Električni kamioni Amerika Prijevoz poljoprivrednih proizvoda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]