Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Movember
  • 13.11.2018. 18:00

Zdravlje muškaraca - na njega upozoravaju i proizvođači kumata, sočne i čvrste rajčice

Američka kompanija SUNSET® koja se bavi stakleničkim uzgojem povrća i voća, četvrtu godinu zaredom podržava kampanju zaštite muškog zdravlja.

Foto: Bigstockphoto/Chireau  FB/Frank Hach
  • 266
  • 22
  • 0

Studeni, popularno nazvan Movembar, je muški mjesec. Isto kao što je listopad ženski. 

Poljoprivrednici u borbi protiv raka dojke

Naime, studeni je mjesec muškog zdravlja, a naziv Movember dolazi od spoja engleske riječi Moustache što znači brkovi i riječi november. A kada govorimo o muškom zdravlju, poseban se naglasak stavlja na prevenciju raka prostate i raka testisa. 

Američka kompanija SUNSET® koja se bavi stakleničkim uzgojem povrća i voća, četvrtu godinu zaredom podržava kampanju zaštite muškog zdravlja. Udružili su se sa Zakladom Movember kako bi prikupili sredstva i podigli svijest o zdravlju muškaraca. Ove godine podigli su donaciju sa 20.000 na 80.000 američkih dolara za Movember zakladu. 

Kumato proglašen jednom od najzdravijih namirnica za muškarce 

"U 2014. godini našu Kumato® rajčicu je časopis za muškarce Men's Health proglasio jednom od najzdravijih namirnica za muškarce. To nas je inspiriralo da se udružimo sa Zakladom Movember i podupremo njihovu viziju u kojo podižu svijest o zdravlju muškaraca", objasnio je Paul Mastronardi, vlasnik kompanije Sunset dodajući da njihova #MOKUMATO kampanja predstavlja platformu u komunikaciji na društvenim mrežama, sa svojim očevima, braćom, prijateljima i partnerima do kojih im je stalo. "To je zabavna kampanja koja potiče ljude da ozbiljno shvate važna zdravstvena pitanja muškaraca", ističe Mastronardi. 

U sklopu ove kampanje tijekom studenog, pozivaju korisnike društvenih medija da na Facebooku, Twitteru ili Instagramu dijele fotografije muškaraca koji ih inspiriraju uz #MoKumato i #Movember. Također, i njihova pakiranja Kumato rajčice imaju oznaku u obliku brkova - simbola Movember kampanje. 

Rajčica nastala križanjem divljeg i domaćeg para

No, vratimo se mi na zdravlje muškaraca i kumato rajčicu o kojoj smo na našem portalu već pisali. Radi se o rajčici koju odlikuje visoki prinos, a nastao je kao rezultat dugogodišnjeg rada uzgajivača križanjem divlje i domaće rajčice. 

Kumato - crna rajčica

Boja ploda Kumata se kreće od tamnosmeđe, skoro do potpuno crne i potječe od sadržaja antocijana. Antocijani pomažu imuno sustavu ljudskog organizma da se bore protiv infekcija. Na obojenost ploda utječu mnogi faktori. Plodovi sadrže i veću količinu vitamina C, vitamin A, antioksidante, mineralne tvari, likopen.

Rak prostate i rak testisa 

A zašto su muškarci dobili svoj mjesec? Prema statistikama, od stotinu tisuća ljudi starijih od 65 godina, 25 ih umre od raka prostate. No, mnogi ga muškarci imaju, a da to ni ne znaju, ali se cijeli život muče sa simptomima kao što je često mokrenje uz slab mlaz mokraće. Svaki bi muškarac nakon četrdesete godine života trebao obaviti urološki pregled prostate. Točan uzrok raka prostate nije poznat. Rizični čimbenici za karcinom prostate su poodmakla dob, genetika, utjecaji hormona, te čimbenici iz okoliša kao što su toksini, kemikalije i industrijski proizvodi.

A kada govorimo o raku testisa, on češće pogađa mlađe muškarce. Učestalost raka testisa u muškoj populaciji je oko 1 posto i najčešći je oblik karcinoma kod muškaraca. Rana dijagnostika i samopregled mogu rezultirati manjim brojem oboljelih i većom stopom preživljavanja. Dakle, kao i kod samopregleda dojki, možete sami pregledati svoje testise. Prvi znak karcinoma testisa je promjena na samom testisu, bilo da je on povećan, smanjen ili nepravilnog oblika. 

Dakle, dragi muškarci, čuvajte svoje zdravlje zdravom prehranom, zdravim načinom života, ali i redovitim pregledima i samopregledima. 


Tagovi

Movember Kumato #MOKUMATO Zdravlje muškaraca Rak prostate Rak testisa Antocijani Samopregled


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.