Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odbor za poljoprivredu
  • 10.03.2023. 12:40

Zbog Vladinih mjera trgovački lanci otkazuju suradnju hrvatskim proizvođačima?

Kraći kraj izvlače dobavljači, poljoprivrednici, ribari i prehrambena industrija?

Foto: Depositphotos/gyn9037
  • 442
  • 102
  • 0

"Informirani smo kako su, nakon što su poljoprivredni proizvođači, ribari i predstavnici prehrambene industrije izvijestili da tijekom prošle godine, unatoč rastu cijena inputa nisu dizali svoje cijene te da će to zbog održivosti svog poslovanja morati učiniti početkom 2023. godine, trgovački lanci hrvatskim proizvođačima najavili otkazivanje suradnje, pravdajući se mjerama koje Vlada Republike Hrvatske provodi zbog neopravdanog dizanja cijena", stoji u priopćenju predsjednice saborskog Odbora za poljoprivredu Marijane Petir. 

Stoga je pozvala Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku obrtničku komoru da svoje članstvo izvijeste o važnosti prijave nepoštenih postupanja trgovaca u slučaju neopravdanog otkaza ugovora i drugih koja nisu u skladu s odredbama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom i Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. 

Podsjetila je i kako je Odbor uputio Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja prijedlog za provedbu nadzora ugovora sklopljenih između primarnih poljoprivrednih proizvođača, ribara i prehrambene industrije i trgovačkih lanaca za 78 poljoprivrednih proizvoda za koje je Ministarstvo zatražilo dostavljanje cijena, a kojemu je cilj utvrditi jesu li trgovački lanci u 2022. godini neopravdano dizali cijene proizvoda. 

Mišljenje je zatraženo i od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. AZTN ih je, navodi, uputio da se pozove dobavljače koji se susreću s navedenim problemima, da im se obrate s konkretnim obavijestima o trgovcima koji su im otkazali ugovore ili ih raskinuli, ili informacijom da njihovi ugovori nisu u skladu s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja. 


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Marijana Petir Otkazivanje suradnje Trgovački lanci Dobavljači AZTN


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]