Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja glifosata
  • 19.02.2022. 18:00

Zbog više sile ograničena isporuka glifosata?

Tehnički problemi pogodili su Bayerovog dobavljača sirovina za proizvodnju globalno poznatog herbicida. Poteškoće s isporukom bi mogle potrajati tri mjeseca

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 439
  • 72
  • 0

Problemi u lancima opskrbe u posljednjih nekoliko mjeseci utječu i na industriju sredstava za zaštitu bilja. Posljednja takva vijest dolazi iz tvrtke Bayer gdje je zbog uskog grla u opskrbi glifosatom, što oni nazivaju višom silom, došlo do ograničene isporuke ovog sistemskog herbicida širokog spektra, koji se koristi za uništavanje korova.

Razlog su, piše Reuters, tehnički problemi koji su pogodili važnog Bayerovog dobavljača sirovina za proizvodnju ovog kemijskog sredstva.   

"Naš dobavljač radi na obnavljanju proizvodnje. Nabavili smo dodatne materijale i poduzeli druge napore za ublažavanje ove situacije", stoji u priopćenju tvrtke gdje su odbili otkriti o kojem je dobavljaču te sastojku riječ. 

Još uvijek ne mogu dati nikakve informacije o tome koliko dugo će poteškoće s isporukom trajati i koje su zemlje pogođene, piše Agrarheute

No, pretpostavljaju da bi nedostatak sirovine mogao potrajati oko tri mjeseca. Kada je riječ o odnosima  s klijentima, pozivaju se na višu silu što znači da neće morati namiriti štetu unatoč neispunjenim ugovorima.

Kada je riječ o ovom globalno korištenom herbicidu, Europska unija razmatra njegovu zabranu što je naišlo na niz polemika. Naime, mnogi se konvencionalni poljoprivredni proizvođači boje da bi bez ekvivalentne alternative takva odluka dovela do povećanja troškova proizvodnje. 

Proračuni konzultantske kuće Seges su pokazali da bi izostavljanje glifosata bez efikasnog zamjenskog sredstva konvencionalne farme koštalo u prosjeku oko 120 eura/ha.


Tagovi

Glifosat Bayer Lanci opskrbe Dobavljač Herbicid Isporuka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo