Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 25.01.2023. 15:00

Zbog velikog priljeva žitarica, EK će vratiti carine na ukrajinski izvoz u EU?

Komisija navodno razmatra odluku nakon što je došlo do niza pritužbi pojedinih zemalja članica EU

Foto: Depositphotos/malshak
  • 2.261
  • 173
  • 0

Europska komisija će vjerojatno razmotriti odluku o jednogodišnjoj suspenziji carina i kvota na ukrajinski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, saznaje Euractiv. Donijela ju je u svibnju kako bi podržala gospodarstvo Ukrajine na koju je Rusija izvršila invaziju prije 11 mjeseci. 

Bila je to odluka bez presedana, no u mjesecima koji su uslijedili, posebno ove jeseni, stiglo je mnogo pritužbi zemalja članica da priljev poljoprivrednih dobara stavlja poljoprivrednike iz EU-a u nepovoljan položaj.

Priljev ukrajinskih žitarica je velik - EK tvrdi da radi na rješenju

Ovaj jednogodišnji, privremeni program liberalizacije trgovine bit će revidiran u lipnju 2023. 

Naime, nakon što je pokrenut put solidarnosti, došlo je do stvaranja zaliha žitarica u zemljama susjednim Ukrajini, a najviše problema je zabilježeno u Rumunjskoj, Mađarskoj i Poljskoj, zbog čega je reagriao i Janusz Wojciechowski, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu. 

Zelenski traži jaču potporu izvozu

Istovremeno, ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je putem videoporuke na međunarodnoj konferenciji ministara poljoprivrede koja je održana u sklopu berlinskog Zelenog tjedna pozvao 70 ministara država koje su jednoglasno osudile rusku invaziju, da podrže njegovu zemlju u izvozu žitarica, a što između ostalog uključuje potporu transportu kroz crnomorske luke.

"Želimo da nas razvijene zemlje podrže, da kupuju žitarice i unajmljuju brodove kako bi omogućili humanitarne pošiljke hrane u zemlje koje pate od gladi ili kojima prijeti glad", naglasio je te pozvao na potporu u uspostavi centara za pretovar žitarica u afričkim regijama koje su posebno ovisne o uvozu hrane.

Koristiti rezervni fond? 

Nakon sastanka, Wojciechowski je na konferenciji za medije izjavio kako bi se krizna rezerva Zajedničke poljoprivredne politike mogla koristiti kao pomoć poljoprivrednicima Poljske, Rumunjske i drugih zemalja, a na koje je negativno utjecao priljev ukrajinskih žitarica. 

"Uvoz iz Ukrajine nema negativan utjecaj na cijelu EU, ali dovodi do regionalnih poteškoća", rekao je navodeći kao primjer svoju domovinu Poljsku te izjavio kako pomno prate situaciju. 

Krizna rezerva je fond od 450 milijuna eura uključen u shemu ZPP-a, koji se može koristiti za financiranje iznimnih mjera za suzbijanje tržišnih poremećaja koji utječu na proizvodnju ili distribuciju.

Prvi puta je pokrenut u travnju nakon ruskog napada na Ukrajinu. Za njegovo ponovno aktiviranje bila bi potrebna suglasnost svih ministara poljoprivrede EU.


Tagovi

Ukrajinske žitarice Carine Ukrajinski izvoz Put solidarnosti Priljev žitarica Zalihe Janusz Wojciechowski Volodomir Zelenski


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)