Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poskupljenja
  • 05.01.2023. 13:30

Zbog vala poskupljenja naloženo i popisivanje cijena poljoprivrednih proizvoda

Premijer je najavio pojačani rad inspekcija zbog rasta cijena uvođenjem eura. Ekonomski stručnjak Dejan Kovač upozorava na drugu stranu medalje ograničavanja cijena.

Foto: Depositphotos/halfpoint
  • 791
  • 41
  • 0

"Pozivamo sve da revidiraju cijene i vrate ih na kraj prosinca", poručio je premijer Andrej Plenković s današnje sjednice Vlade.

Vezano uz poskupljenja na koja uvođenjem eura ukazuju građani, naglasio je da će svi nadležni pridonijeti tome da se otkriju nepoštene prakse. S tim da će Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, dobiti precizan zadatak da djeluju čim vide nepravilnosti. U slučaju potvrde neopravdanog rasta, donijet će se prekršajne mjere. 

Istaknuo je i da su većina ipak oni koji su zadržali cijene svojih proizvoda te ih samo prilagodili euru dok je onima koji su posegnuli za poskupljenjem poručio da je to čisto profiterstvo, lov u mutnom kao i da podizanjem cijena štete standardu građana i potiču rast inflacije.

Ministar gospodarstva Davor Filipović pozvao je i Ministarstvo poljoprivrede da odmah prikupi cijene poljoprivrednih proizvoda

Dizanje cijena i najave Vlade da će se tome suprostaviti, komentirao je na poslovnoj mreži LinkedIn i naš poznati ekonomski stručnjak Dejan Kovač. Između ostalog, napominje da bi, da je netko pročitao malo istraživanja o uvođenju eura u drugim državama, znao što se događa. A stvari su, kaže, jednostavne. Događa se privremeni porast cijena koje neki koriste više, a neki ne koriste uopće. U industrijama gdje je velika konkurencija ti porasti su manji, jer je mogućnost supstitucije proizvoda veća. 

"Ako ja stavim cijenu jednog jajeta 1.000 kn i uspijem ga prodati - treba mi dati trgovačkog Nobela ili Oskara, a ne slati mi državne inspektore na vrat. Nije da građani imaju samo jednog prodavača jaja. Ako ti ne odgovara cijena, prošeći do drugog, kada se smanji potražnja zbog visoke cijene, trgovci će ju spustiti. To je zakon tržišta, koje se samo korigira", navodi. 

Mi smo Harry Potter poticaja i subvencija - nestaju magično bez ikakvog traga

Kaže i da ograničavanjem cijena država ne štiti građane, već kupuje jeftine političke bodove s visokim troškom u budućnosti. Ograničavanjem će se dovesti do produžene adaptacije prelaska na euro i dok drugim državama bude inflacija padala, nama će se zadržati visoka u trenucima kada kamate cijeloj Eurozoni idu gore.

"Visoka inflacija, visoke kamate, visoka zaduženost, niska kupovna moć građana - gdje ćeš gori scenarij", upozorava Kovač. 


Tagovi

Euro Poskupljenja Inspekcija Andrej Plenković Davor Filipović Dejan Kovač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]