Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banka sjemena
  • 23.09.2015. 17:30

Zbog rata u Siriji otvaraju riznicu sjemena!

Zbog rata u Siriji iz globalne banke sjemena tako se izvlači oko 116 tisuća uzoraka, a radi se većinom o biljkama otpornima na sušu.

Foto: truthersonly.com
  • 1.093
  • 151
  • 0

Po prvi puta u povijesti norveške vlasti otvorit će svjetsku banku sjemena na Arktiku kako bi se iz nje izvadili određeni uzorci, javlja Reuters, a prenosi Index.hr.

Globalna banka sjemena Svalbard, nazvana po arhipelagu u čijem sastavu se nalazi otok na kojem je smještena, najveće je svjetsko odlagalište sjemena s više od 860 tisuća uzoraka iz većine svjetskih zemalja. Smješteno je ispod arktičkog leda, oko 1.300 kilometara od Sjevernog pola, a čak i u slučaju nestanka struje sjeme se može očuvati i do 200 godina.

Izvlače 116 tisuća uzoraka

Uzorci iz banke sjemena povlače se zbog rata u Siriji. Zatražio je to Međunarodni centar za agrikulturna istraživanja u suhim područjima (ICARDA), čije je sjedište nekad bilo u sirijskom gradu Alepu, ali je 2012. godine zbog ratnih zbivanja prebačeno u Beirut.

Banka sjemena u Alepu više ne obavlja svoju ulogu rasadnika koji distribuira sjeme diljem Bliskog istoka. Zbog toga je ICARDA zatražila povlačenje 130 od 325 kutija koje su pohranili na Svalbardu. Iz globalne banke sjemena tako se izvlači oko 116 tisuća uzoraka, a radi se većinom o biljkama otpornima na sušu.

Riznica skrivena u snijegu daleko od pogleda

Norvežani su ovu banku sjemena izgradili s ciljem očuvanja bioraznolikosti u slučaju nestanka određenih biljnih vrsta bilo zbog prirodnih katastrofa ili ljudskog djelovanja (primjerice, nuklearnog rata). Do riznice se stiže kroz oko 100 metara dug pristupni tunel, koji sa vanjske strane ima ulazna vrata, jedini vidljivi dio objekta. Ulaz ima oblik dugačkog, uskog betonskog tunela, i načinjen je od grubo poliranog čelika.

Umjetnička dekoracija na površini krova i na gornjoj strani prednjeg dijela djelomično reflektira polarnu svjetlost, a dijelom odaje prigušen, blagi sjaj. Prilikom izbora mjesta vodilo se računa o svim poznatim scenarijima rasta nivoa mora koje bi mogle izazvati eventualne globalne klimatske promjene. Objekt je smješten tako duboko u planinama, da nikakva promjena klime na Svalbardu neće utjecati na permafrost, te će stoga sjeme ostati na sigurnom. Postrojenje se sastoji od tri zasebne podzemne komore. Svaka komora ima kapacitet za skladištenje 1,5 milijuna različitih uzoraka sjemena.

Foto: truthersonly.com


Tagovi

Svalbard Banka sjemena Uzorci sjemena Agrikulturna istraživanja BEeirut Sirija Bioraznolikost Suša


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić