Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PIK Rijeka
  • 08.04.2022. 12:00
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Zbog preniske cijene Hanfa odbila ponudu za preuzimanje dionica PIK Rijeke

Cijena otkupa dionice koju je ponudio većinski dioničar je 2,8 puta manja od minimalne cijene koju je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava utvrdio regulator, navode iz Hanfe.

Foto: Depositphotos/isacic
  • 188
  • 11
  • 0

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odbilo je zahtjev riječke tvrtke PIK-ESOP za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje PIK Rijeka d.d, zbog preniske minimalne cijene koja je ponuđena malim dioničarima. 

Prema ocjeni Hanfe, minimalna cijena koju je PIK-ESOP trebao ponuditi malim dioničarima iznosi 134,99 kuna, a ne 49 kuna koliko je navedeno u njihovom zahtjevu. Cijena otkupa dionice koju je ponudio većinski dioničar je 2,8 puta manja od minimalne cijene koju je prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD) utvrdio regulator, navode.

Podsjećaju da su u travnju prošle godine donijeli rješenje prema kojem je Gini Pastorčiću, Igoru Borovcu i društvu PIK-ESOP naloženo objavljivanje ponude za preuzimanje riječkog PIK-a.

Naime, Igor Borovac i Gino Pastorčić još tijekom 2019. posredno su stekli 40,23 posto udjela u PIK-ESOP-u, a s time i većinsku kontrolu nad glasačkim pravima i temeljnim kapitalom PIK-a. Usprkos tome, zakonski obveznu ponudu za preuzimanje nisu objavili, pa je Hanfa rješenjem naložila da joj u cilju zašite ostalih dioničara podnesu zahtjev.

PIK-ESOP je potom u traženom roku zahtjev i predao, ali Hanfa u njemu ne prihvaća cijenu koju je ponudio jer nije utvrđena u skladu sa odredbama ZPDD-a o minimalnoj cijeni i šteti malim dioničarima. 

Kako pojašnjavaju, u zakonu je navedeno da cijena ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, uključujući i stjecanje na temelju kojeg je za ponuditelja i/ili osobe koje s njim djeluju zajednički nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje.

Uzimajući u obzir činjenicu da su navedeni stjecali poslovne udjele u PIK ESOP-u po nominalnoj vrijednosti, a time posredno stekli dionice PIK-a, proizlazi da su stekli posredno i dionice PIK-a po cijeni koja odgovara cijeni stjecanja poslovnih udjela, odnosno nominalnoj vrijednosti poslovnih udjela, navode iz Agencije. 

Vrijednost poslovnih udjela PIK ESOP-a određena je u odnosu na vrijednost dionica PIK-a koje su unesene u temeljni kapital PIK ESOP-a i ona je u vrijeme stjecanja poslovnih udjela na temelju kojih je nastala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje iznosila 134,99 kuna.

PIK ESOP se 14. ožujka 2022. očitovao da cijena od 134,99 kuna koju je Hanfa odredila kao otkupnu cijenu za dionice PIK-a nije pravilno utvrđena te da stoga neće mijenjati tekst ponude za preuzimanje i zatražio prekid postupka.

Kooperanti pred zidom: Otkup mlijeka dogovoren do kraja studenog, što nakon toga?

Ako ne bude objavljena ponuda za preuzimanjem prema malim dioničarima PIK Rijeka, oni mogu podnijeti tužbu nadležnom sudu radi zaštite svojih prava, odnosno sklapanja ugovora o prodaji dionica pod uvjetima i po cijeni koja je prema Hanfi trebala biti objavljena u ponudi za preuzimanje, zaključuje se u priopćenju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

PIK Rijeka PIK-ESOP Dionice Hanfa

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije