Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest konja
  • 16.09.2020. 15:00

Zbog afričke bolesti konja zabranili uvoz svih kopitara te njihove prerađevine

Osim zabrane uvoza, Kina će pojačati i suzbijanje kukaca koji bi mogli prenijeti bolest na transportnim vozilima, stoji u priopćenju Carinske uprave.

Foto: Depositphotos/anjajuli
  • 128
  • 174
  • 0

Nakon izbijanja afričke bolesti konja (AHS) u Maleziji, Kina je zabranila njihov i uvoz drugih kopitara te njihove prerađevine. Osim toga, ta će zemlja pojačati i suzbijanje kukaca koji bi mogli prenijeti bolest na transportnim vozilima, stoji u priopćenju Carinske uprave.

U Maleziji 5 slučajeva zaraze konja

Malezijska nacionalna novinska agencija (BERNAMA) je izvijestila da je pet grla s afričkom konjskom bolesti u Terengganu eutanazirano kako bi se spriječilo širenje bolesti.

"Otkrili smo da su sve životinje u dobi između 7 i 15 godina zaražene na dan 27. kolovoza, a to su potvrdili i uzorci krvi koji su poslani u laboratorij na analizu", kratko su priopćili.

Više od 130 grla uginulo zbog afričke bolesti konja

Nijedan novi slučaj nije otkriven u toj državi od kada su potvrdili prvo izbijanje ove bolesti smrtonosne za konje, a prema izvješću o praćenju Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE).

Bolest prenose kukci

Podsjećamo, Kina je u travnju izjavila da testira konje u svojim pograničnim područjima nakon što je na Tajlandu otkrivena ta bolest. Tada je ondje uginulo više od 100 grla, a radilo se o prvom izbijanju takve bolesti izvan afričkog kontenta nakon 30 godina.

AHS prema podacima OIE potiče iz središnjih tropskih regija Afrike odakle se proširila u južnu i sjevernu regiju tog kontinenta, a prenose ju male mušice, kukci iz skupine diptera (dvokrilci) naziva Biting Midges. 

Konji koji pate od ove bolesti imaju groznicu praćenu visokom temperaturom iznad 39°C, otežano dišu, oči su im krvave, desni blijede te gube na kilaži. Ipak, virus ne uzrokuje ugibanje kod svih slučajeva zaraze.


Tagovi

AHS Afrička bolest konja Kina Malezija Konji Kukci Prenošenje Biting Midges


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]