Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskaznica za pesticide
  • 31.03.2020. 13:20

Zatražite produženje valjanosti iskaznica za rad s pesticidima!

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je detaljne upute kako do produženja važenja identifikacijskih iskaznica za rad s pesticidima. 

Foto: Depositphotos/mrfotos
  • 5.149
  • 329
  • 0

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva objavila je detaljne upute kako do produženja važenja identifikacijskih iskaznica za rad s pestcidima. 

Kako navode, u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i mjera predostrožnosti u svezi postupanja tijekom epidemije COVID-19, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je dopunu Zakona o održivoj uporabi pesticida "Narodne novine“ br.32/20.

"Dopunom Zakona omogućeno je da obveznici izobrazbe održive uporabe pesticida kojima je istekao rok valjanosti iskaznice administrativno produže valjanost iskaznice na dodatnih šest mjeseci, bez pohađanja dopunske izobrazbe", objašnjavaju

Obavijest i upute za postupanje u cijelosti se nalaze u dokumentu Produljenje roka važenja identifikacijskih iskaznica

Nadalje, obveznici izobrazbe u svrhu administrativnog produženja valjanosti svojih iskaznica moraju uputiti zahtjev bilo kojoj ovlaštenoj instituciji za provedbu izobrazbe. Zahtjev se upućuje putem telefona, e-maila ili na drugi prikladan način kojim se poštuju mjere predostrožnosti.

Popis ovlaštenih institucija za provedbu izobrazbe može se naći ovdje

"U periodu administrativnog produženja valjanosti iskaznica kupovina i primjena sredstava za zaštitu bilja obavlja se temeljem stare iskaznice stečene pohađanjem osnovne izobrazbe.

Iskaznice vrijede 6 mjeseci od isteka valjanosti 

Administrativno produženje valjanosti iskaznica moguće je samo kod onih obveznika izobrazbe koji su završili osnovni modul izobrazbe. Na temelju administrativnog produženja iskaznice vrijede 6 mjeseci od njihova isteka valjanosti ili do isteka navedenih mjera predostrožnosti odnosno do ponovne uspostave sustava izobrazbe", zaključuje se iz Uprave.

Rad s pesticidima: Moguće je produženje iskaznice bez pohađanja dopunske izobrazbe

Podsjećamo, kako smo već pisali, s obzirom da je situacija s pandemijom koronavirusa odgodila i dopunsku izobrazbu poljoprivrednika za rad s pesticidima, Hrvatski je sabor 19. ožujka donio Odluku o Zakonu o dopuni Zakona o održivoj uporabi pesticida.

Također, nakon što je najavljeno i uvođenje elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI), pitanje koje ste nam postavili je bilo hoćete li onda ipak morati imati dvije? Iskaznicu za rad s pesticidima i ePI ili će ipak sve biti na jednoj? 

Uvođenje jedinstvene iskaznice 

"Proces zaprimanja zahtjeva za izdavanje elektroničke poljoprivredne iskaznice (ePI) počeo je 9. ožujka 2020. Zahtjev za izdavanje ePI poljoprivrednici podnose u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Za podnošenje zahtjeva, koji se ispunjava u elektroničkoj formi, nužna je osobna iskaznica, OIB, e-mail i kontakt broj mobitela. Prvo izdavanje ePI besplatno je za nositelja (odgovornu osobu) poljoprivrednog gospodarstva.

Polaznici izobrazbe za rad s pesticidima u nedoumici - koliko iskaznica ćemo imati?

Paralelno s tim procesom u tijeku je prilagodba Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) te se priprema zakonski okvir koji će definirati upotrebu ePI. Završetkom sva tri procesa bit će ostvareni preduvjeti za primjenu ePI u sustavu za promet i primjenu sredstava za zaštitu bilja", odgovorili su nam tad na upit iz Ministarstva poljoprivrede.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Iskaznice Rad s pesticidima Produženje valjanosti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]