Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 09.05.2020. 12:00

Zatražena odgoda nove uredbe za eko proizvodnju, ipak će to biti 2022.?

Još 2018. odobrena su nova pravila za ekološke proizvode koja bi potrošačima u EU pružila jamstvo kvalitete odakle god hrana dolazi, a zastupnici sada traže da pravila stupe na snagu tek 2022.

Foto: Martina Popić
  • 1.759
  • 90
  • 0

Nakon višegodišnjih pregovora zastupnika Europskog parlamenta i ministara poljoprivrede država članica EU, 2018. godine odobrena su nova pravila za ekološku poljoprivredu. Tada je odlučeno da će se pojednostaviti postojeći sustav označavanja i stavljanja u promet eko proizvoda te stvoriti ravnopravni uvjeti za proizvodnju i uvoz u EU.

Nova uredba o ekološkoj proizvodnji

Dakle, nova uredba bi trebala uskladiti standarde primjenjujući jedan sustav na sve poljoprivrednike u EU, ali i izvan nje te svim kupcima pružiti jednako jamstvo kvalitete, odakle god hrana dolazila.

Potrebno je više vremena za stvaranje složenog sustava

Međutim, zastupnici u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta (COMAGRI) smatraju da je potrebno više vremena da se osigura postavljanje ovog složenog i poboljšanog sustava, a državama članicama dovoljno vremena za uspješan prijelaz.

U pismu povjereniku za poljoprivredu Januszu Wojciechowskom, zastupnici su istaknuli da žurba s usvajanjem ovog zakona nije najprikladnije rješenje, tražeći odgodu ekoloških propisa koji su na snagu trebali stupiti 1. siječnja 2021., za godinu kasnije. Europska komisija (EK) poručila je da još uvijek procijenjuju situaciju.

Povjerenik Wojciechowski uputio pismo ministrima: Računajte na moju podršku

U pismu također kažu da, čak i uzimajući u obzir poteškoće koje je stvorio Covid-19, osiguravanje dodatne godine može ovu već snažnu politiku još više ojačati i dodatno pridonijeti zajedničkom cilju održive proizvodnje hrane.

 "Prema našem mišljenju, ključno je osigurati da se pravila koja će oblikovati budućnost ovog važnog sektora usvoje uz odgovarajuće savjetovanje svih sudionika i uz odgovarajući nadzor", predsjedatelj COMAGRI-a Norbert Lins napisao je u ime svojih kolega.

Odgoda kako bi se kontrola, certificiranje i države članice što bolje pripremile

Direktor udruge za ekološku proizvodnju IFOAM, Eduardo Cuoco rekao je za euractiv da, s obzirom na trenutnu situaciju, cjelokupni eko pokret traži od europskih kreatora politike da razmotre jednogodišnje odgađanje primjene nove EU organske regulative. Naglasio je da će to omogućiti proizvođačima i sustavu nadzora da se usredotoče na utjecaj pandemije koronavirusa te da i dalje pružaju kvalitetnu hranu građanima EU.

"S obzirom na složenu prirodu regulacije eko proizvodnje i dugotrajan proces izrade sekundarnog zakonodavstva u EU, primjena od 1. siječnja 2021. bila bi izazov čak i bez Covid-19. Dakle, pandemija ubrzava već postojeće pitanje", dodao je.

Uvozni med: U pakiranju od 1 kg samo 30 dag pravog meda?

IFOAM je naglasio da "ne postoji hitnost da se ispuni bilo koji pravni jaz", jer je trenutna uredba dobro uspostavljena. Dodali su i da žele odgoditi primjenu nove uredbe do 2022. kako bi se tijela za kontrolu i certificiranje, kao i države članice, pripremile i provele potrebne promjene koje će od njih tražiti novi zahtjevi za tim postupcima.

Zbog Covid-19 veća prodaja eko proizvoda?

Iz IFOAM-a poručuju da, iako se utjecaj koronavirusa na ekološki sektor uvelike razlikuje ovisno o državama i drugim resorima, maloprodaja bilježi veću potražnju ove vrste proizvoda u nekoliko zemalja, uključujući Italiju, Njemačku i Finsku.

"Potražnja za eko proizvodima koji nisu pokvarljivi povećava se, posebno za tjesteninom, rižom, žitaricama, konzerviranom hranom i grahom. To je bilo posebno vidljivo na početku krize", rekao je direktor IFOAM-a.

Iako ističu da je kriza pogodila određene dijelove sektora, posebno mlijeka i govedine, Cuoco kaže: "Sveukupni ekološki sustav otporniji je od kada je pogođen krizom koronavirusa jer se države manje oslanjaju na uvoz."

Cynthia Benites, viša savjetnica za ekološku politiku u udruzi poljoprivrednika COPA-COGECA, složila se, rekavši da je u nekoliko zemalja, poput Njemačke i Belgije, došlo do povećanja prodaje ovih proizvoda, osobito u trgovini na malo i to žitarica, krumpira i mliječnih proizvoda.


Tagovi

Uredba o ekološkoj proizvodnji Ekološka proizvodnja Odgoda Europska komisija Eko proizvodi Nadzor Certifikat


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]