Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krunoslav Karalić
  • 04.03.2017. 09:00

Zastoji pri isplati potpora su tehničke prirode

"Radimo na čitavom nizu zakonskih rješenja u segmentu organizacije tržišta. U proteklih 20 godina tu nije bilo značajnih pomaka, a to i je najveća prepreka proizvodnji."

  • 12.588
  • 1.265
  • 0

Izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Krunoslav Karalić prisustvovao je otvaranju 24. Osječkog proljetnog sajma na Pampasu.

Prilikom svog posjeta pružio nam je uvid u pregled rada Ministarstva poljoprivrede od početka do danas, posebno što se tiče regulacije tržišta, a upitali smo ga i o isplati izravnih plaćanja.

Po prvi puta uređeni odnosi na tržištu RH, Zakon u završnoj fazi

"Vrlo intenzivno radimo na donošenju Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, a do kraja ožujka će biti upućen Vladi u proceduru donošenja", najavio je. Zakon bi po prvi puta trebao urediti odnose na tržištu. Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u Zakon o javnoj nabavi uvršten je i amandman o kratkim lancima opskrbe koji će prednost dati plasmanu lokalnih proizvoda veće svježine i nižih troškova transporta, naglasio je.

Zaustavit će se zloupotreba dominantne pregovaračke pozicije u lancu opskrbe hranom.

Najugroženiji sektor mlijeka uskoro pod nadzorom

Radi se i na tri Pravilnika koji se tiču kvalitete mlijeka, ali i reorganizaciji inspekcijskih službi, poručio je. "Riječ je o Pravilniku o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka, Pravilniku o sastavu svježeg i sirovog mlijeka te Pravilniku o tržnim standardima konzumnog mlijeka."

APPRRR odgovara: Što je od potpora isplaćeno?

Što se tiče organizacije inspekcijskih službi u segmentu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ima mjesta za poboljšanja vezano za koordinaciju istih, naglasio je Karalić.

"Hrvatska poljoprivredna agencija kao potporna instituacija Ministarstva poljoprivrede organizira sustav certifikacije Proizvodi hrvatskih farmi i tim povodom organiziramo manifestaciju Doručak s hrvatskih farmi diljem Hrvatske, a sljedeći tjedan i u Osijeku te tako radimo na promociji domaćih proizvoda."

Zastoj pri isplati potpora

"Velika većina izravnih plaćanja isplaćena je tijekom veljače i taj postupak se dovršava, isplatit ćemo 1.4 milijarde kuna. To je bitno ranije u odnosu na prošlu godinu, a zakonski rok isplate je 30. lipnja. Podsjećam, prošle godine u 11. mjesecu isplaćen je i predujam od 806 milijuna kuna.

U drugom dijelu isplate, koja će biti u travnju, poljoprivrednicima će biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna. Isto tako, poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna.

Zastoji koji se događaju pri isplatama potpora nastaju uslijed problema informatičkog karaktera pri sustavu APPRR i takve tehničke pogreške nastojimo što prije riješiti. Moguće je da i u travnju bude takvih problema, no sve će se isplatiti na vrijeme."


Tagovi

Krunoslav Karalić Osječki sajam Isplata potpora Andrej Plenković Tomislav Tolušić


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!