Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan žena
  • 08.03.2023. 07:30

Zašto su mimoze simbol Dana žena, koje značenje nose tulipani, a gdje su nestali karanfili?

Današnji je dan prilika da iskažemo poštovanje i zahvalnost ženama diljem svijeta

Foto: Depositphotos/lisaaMC
  • 824
  • 107
  • 1

Međunarodni dan žena kojeg obilježavamo 8. ožujka prilika je da se proslave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Na njega se gleda i kao na dan kada jednostavno možemo iskazati poštovanje i zahvalnost ženama diljem svijeta. 

Danas ćemo na poklon najčešće dobiti cvijeće koje se najviše kupuje majkama, partnericama, prijateljicama, ali i kolegicama i bakama. Koju vrstu, ovisi o trendovima, a oni se, sjetit će se stariji čitatelji - mijenjaju. 

"Ko ne voli karanfile, ne treba ni da živi", najpoznatiji je citat iz kultnog filma Slobodana Šijana, Davitelj protiv davitelja. Upravo je ovo cvijeće obilježavalo Dan žena za vrijeme bivše Jugoslavije. Danas rijetko tko poklanja karanfile, na njih se gleda kao na artefakt bivšeg sustava. No, oni su globalno i dalje simbol 8. marta. Naime, na prvom Međunarodnom svjetskom danu žena 1911. godine, žene su upravo s crvenim karanfilima izašle na ulicu demonstrirati za svoja prava glasa.

Žene u hrvatskoj poljoprivredi - evo što pokazuju brojevi

Veliku simboliku ima i mimoza koja se čini kao vrlo nježan i krhak cvijet, ali je zapravo otporan i može rasti bilo gdje. Teresa Mattei, jedna od prvih žena u talijanskoj politici odgovorna je za to što je mimoza postala simbol ovoga dana, još davne 1946. godine. Tada je kao učenica izbačena iz škole jer je kritizirala antisemitske zakone tadašnje fašističke Italije. Mimozu je izabrala jer je skromna i mogla se pronaći bilo gdje u toj državi. 

Na našim se prostorima, ali i globalno, često poklanjaju ruže koje su, istina, više simbol ljubavi, a ne otpora. Pa oni koji su propustili Valentinovo, imaju se prilike iskupiti danas.  

Tu su i nježni tulipani za koje se veže značenje savršene i duboke, bezuvjetne ljubavi. Sezona im je započela, simbol su proljeća i sigurno će danas mnoge razveseliti. 

Gerberi su globalno vrlo popularno cvijeće koje se koristi u mnogim prilikama. Njihova je simbolika povezana s radošću, zabavom, ali i uspjehom pa ih možemo vezati i uz današnji dan. 

Mi vam želimo sretan Dan žena, obilježile ga uz cvijeće ili ne. Ono što je potrebno je razmišljati o onim ženama koje su ponižene, zlostavljane i bez svojih prava. Za cvijeće ćemo lako. Pa i kupiti ga same. 


Tagovi

Dan žena Osmi mart Cvijeće Karanfili Mimoze Tulipani Gerberi Ruže Simbolika Slobodan Šijan Koje cvijeće


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P