Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zoonoze
  • 15.12.2021. 18:00

Zašto je pao broj zoonoza u EU?

Zbog utjecaja pandemije i promjena navika stanovništva došlo je do manje pojave zoonoza.

Foto: Marinko Petković
  • 225
  • 29
  • 1

Bolesti koje se prenose sa životinja na čovjeka i obrnuto nazivaju se zoonoze. Prema izvješću Europske unije i programa One Health, evidentiran je pad broja zoonoza kod ljudi i životinja uzrokovanih hranom u 2020. godini.

Na stranicama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) stoji kako je kampilobakterioza bila najprijavljenija takva u EU-u 2020., sa 120.946 slučajeva u usporedbi s više od 220.000 u prethodnoj godini.

Riječ je o zaraznoj bolesti koju uzrokuju bakterije iz roda Campylobacter. Najčešći uzročnici ove bolesti su C. jejuni i C. coli. Lako se uništava visokom temperaturom, što znači da se hrana mora termički obraditi.

Salmoneloza je zahvatila 52.702 osobe u odnosu na 88.000 u 2019. Broj prijavljenih epidemija uzrokovanih hranom također je pao za 47 posto. 

Covid-19 smanjio zoonoze

Stručnjaci smatraju da je do pada pojava ovih zaraznih bolesti prijavljenih kod ljudi, u rasponu od 7 do 53 posto, i epidemija koje se prenose hranom došlo zbog utjecaja pandemije Covid-19.

Iza velikog smanjenja slučajeva stoje promjene u ponašanju stanovništva u potrazi za zdravljem, ograničenja putovanja i događanja, zatvaranje restorana, karantena i drugih mjera ublažavanja kao što su korištenje maski, fizičko distanciranje i dezinfekcija ruku. 

Sljedeće najčešće prijavljene bile su bolest uzrokovana bakterijom yersinia (5.668) i infekcije uzrokovane E. coli koja proizvodi Shiga toksin (4.446). Listerioza je bila peta najprijavljenija zoonoza (1.876 slučajeva), uglavnom kod osoba starijih od 64 godine.

U Grčkoj, Španjolskoj i Italiji s najvećom smrtnosti i hospitalizacijom bile su listerioza i infekcija virusom Zapadnog Nila. 

Preko 200 opisanih zoonoza prijeti zdravlju životinja, ali i ljudi

Izvješće prati epidemije koje se prenose hranom u EU i događaje tijekom kojih se najmanje dvije osobe zaraze istom bolešću od iste kontaminirane hrane. U 2020. ih je zabilježeno ukupno 3.086. Salmonela je ostala najčešće otkriveni uzročnik i uzrokovala je oko 23 posto epidemija, a najčešći izvori su jaja, proizvodi od jaja te svinjsko meso.

EFSA je objavila dva interaktivna komunikacijska alata o epidemijama koje se prenose hranom kojim se žele pružiti opće informacije o epidemijama koje se prenose hranom, njihovim uzročnicima i transportnim vozilima s hranom. Također, možete pretraživati i veliku količinu podataka o epidemijama koje se prenose hranom, a koje je EFSA prikupila iz država članica EU-a i drugih zemalja izvjestiteljica od 2015. 

Cjelovito izvješće preuzmite u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Izvještaj Zoonoze Kampilobakterioza Bakterijske bolesti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.