Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Digitalizacija
  • 03.04.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Zašto digitalizacija poljoprivrede u RH kasni u odnosu na ostatak Europe?

Korištenje digitalne poljoprivrede u Hrvatskoj je nekih 10 posto, dok je u Europi taj postotak na 40, kazao je izv.prof.dr.sc. Ivan Plašćak s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku

Foto: Depositphotos/ekkasit919
  • 346
  • 132
  • 0

Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku perjanica je u području precizne poljoprivrede, a izv.prof.dr.sc. Ivan Plašćak sa Zavoda za poljoprivrednu tehniku i obnovljive izvore energije kaže da su ondje istraživanja u jeku. Međutim, upozorava da Hrvatskoj nedostaje transfer znanja u praksu. 

Tu nažalost znanstvena zajednica sama pa čak ni u suradnji s poljoprivrednicima ne može učiniti puno. Ključnu ulogu u tome treba odigrati država. "Javna vlast bi kao i država trebala potaknuti taj transfer bilo financijskim sredstvima ili planovima poput strategije pametne specijalizacije koju još uvijek nismo dočekali", rekao je za Osječku televiziju. 

Velika gospodarstva ulažu u digitalizaciju - što je s malima?

Digitalizacija kod nas, kaže ovaj sveučilišni profesor, u odnosu na cijelu Europu kasni. "Svjedoci smo toga i u drugim područjima pa tako i u poljoprivredi. To bi se trebalo ubrzati", poručio je. Prema njegovim riječima, korištenje digitalne poljoprivrede u Hrvatskoj je nekih 10 posto, dok je u Europi na 40. 

Ključnu ulogu treba odigrati država, kaže izv.prof.dr.sc. Ivan Plašćak (Foto: Martina Popić)

Jedan od kamena spoticanja za taj transfer znanja jest činjenica da su nositelji OPG-ova uglavnom starije životne dobi. "Srednji i veliki poduzetnici te su tehnologije kupili i prihvatili. Međutim treba više poraditi na malim gospodarstvima", dodao je Plašćak.

Mladi su kaže, zainteresirani za poljoprivrednu samo je stvar u tome koliko im mi želimo pružiti. "Moramo im se prilagoditi. Generacije koje dolaze su educiranije po pitanju digitalnih alata", zaključio je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Digitalizacija poljoprivrede FAZOS Ivan Plašćak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]