Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi
  • 17.07.2021. 16:00

Zašto bi poljoprivrednici trebali digitalizirati proizvodnju?

Digitalna poljoprivreda, između ostalog, mijenja način proizvodnje hrane, a iskustvo je pokazalo da proizvođači povećavaju profitabilnost s 50 na 100 posto već tijekom prve dvije godine njezine uporabe, navode iz tvrtke Agrivi.

Foto: Agrivi
  • 707
  • 176
  • 0

Uz mogućnost odlučivanja na temelju stvarnih podataka s polja i optimizaciju korištenja resursa, digitalna poljoprivreda mijenja način proizvodnje hrane pružajući poljoprivrednicima mogućnost da osiguraju produktivnu i održivu proizvodnju, a iskustvo je pokazalo da proizvođači povećavaju profitabilnost s 50 na 100 posto već tijekom prve dvije godine njezine uporabe.

No, ako se i dalje pitate koje su prednosti ovakve poljoprivrede, stručnjaci tvrtke Agrivi navode razloge zašto biste trebali digitalizirati svoju proizvodnju.

Svi podaci na jednom mjestu i lako dostupni

Umjesto vođenja proizvodnje na papiru i u raznim tablicama, uspješni poljoprivrednici oslanjaju se na digitalna rješenja kako bi imali sve važne podatke na jednom mjestu, lako dostupne s bilo kojeg uređaja i u bilo koje vrijeme. Tako ne moraju gubiti vrijeme na zapisivanje podataka u bilježnicu i lako mogu pristupiti svim svojim podatcima u samo nekoliko klikova. Na kraju, pohranjivanjem podataka u oblaku nema rizika da će neke vrijedne informacije biti izgubljene, a dokumenti se mogu organizirati na temelju potrebe. 

Nadalje, donošenje poslovnih odluka na temelju podataka s terena u stvarnom vremenu, umjesto korištenja vlastitih osjećaja, preduvjet je za produktivnu i profitabilnu proizvodnju. Upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom na temelju podataka podupire poljoprivrednike u praćenju različitih parametara koji utječu na usjeve i tlo. Donošenje odluka na temelju podataka može se postići korištenjem satelitskih snimaka polja, analiziranjem raznih izvještaja o vremenskoj prognozi, korištenjem alarma za bolesti i štetnike i praćenjem napretka usjeva.  

Podnošenje izvještaja iscrpljujući je zadatak. Ipak, ono je često preduvjet za ostvarivanje prava na razne projekte i subvencije. Da bi bili učinkoviti i uštedjeli vrijeme na administraciji, uspješni proizvođači ne troše vrijeme na ručno pisanje izvještaja. Umjesto toga, koriste se digitalnim rješenjima u kojima vode evidenciju proizvodnje te jednostavno isprintaju sve podatke potrebne za izvještaj u samo nekoliko klikova.

Jednostavno planiranje sezone i upravljanje rizikom

Dobra organizacija pola je obavljenog posla. Planiranje aktivnosti koje će se obavljati tijekom sezone pomaže u lakšoj organizaciji radne snage i drugih resursa potrebnih za izvršavanje aktivnosti. Osim toga, oni uspješni uvijek planiraju plodored i budžet. Poznato je kako je plodored važan jer održava ravnotežu plodnosti tla i omogućuje optimalan rast i razvoj biljke, a planiranje budžeta omogućuje poljoprivrednicima da raspodjele svoj novac i usporede proračunske i stvarne troškove na kraju sezone. Tako mogu prepoznati moguće uštede i poboljšati svoju profitabilnost u nadolazećoj sezoni.

Budući da je sve veći pritisak tržišta kako bi se osigurala potpuna sljedivost hrane, poljoprivrednici moraju svojim kupcima pružiti informacije o cjelokupnom proizvodnom procesu. Iz tog razloga, digitalizacija procesa sjajan je način da kupci znaju što jedu i kako se proizvodi pojedina kultura.

Planiranje aktivnosti pomaže u lakšoj organizaciji radne snage i drugih resursa (foto: Agrivi)

Digitalizacije je također i najbolji način upravljanja raznim rizicima. Produktivnost i isplativost proizvodnje uvelike ovise o vremenskim uvjetima. Stoga proizvođači moraju na vrijeme imati informacije o mogućoj pojavi štetnika i bolesti, kao i uvid u preciznu vremensku prognozu.

Digitalna poljoprivreda smanjuje gubitke

Farmeri koji koriste digitalna rješenja mogu smanjiti gubitke zahvaljujući poboljšanom iskorištavanju svojih resursa. Primjerice, uvid u stanje nutrijenata usjeva po poljima omogućuje izbjegavanje pretjerane gnojidbe. Tako mogu uštedjeti novac na gnojivima i osigurati optimalne uvjete tla primjenjujući onoliko koliko je potrebno.

Vođenje brige o svakodnevnim obvezama i važnim datumima poput isteka ugovora, registracije strojeva, isteka najamnine polja ili datuma dospijeća računa može biti iscrpljujuće za poljoprivrednike. Iz tog razloga uspješni proizvođači ništa ne prepuštaju slučaju i koriste digitalna rješenja koja ih upozoravaju na najvažnije datume, predstojeće zadatke ili rokove dospijeća računa.

Također, digitalizacija pruža različite mogućnosti automatske razmjene podataka između različitih rješenja poput mehanizacije, meteoroloških stanica, senzora tla, softvera za upravljanje proizvodnjom i ERP rješenja.

Korak bliže održivoj proizvodnji

Izvođenje poljoprivrednih praksi samo kada je to potrebno, ključ je osiguranja održive proizvodnje.

Digitalizacijom proizvodnje poljoprivrednici mogu planirati svoje aktivnosti na temelju vremenskih uvjeta i preciznih podataka o kvaliteti tla i stvarnim potrebama za usjevima. Osim toga, ona teži optimizaciji korištenja resursa, čime se smanjuje negativan utjecaj na okoliš čime ste korak bliže održivoj proizvodnji.

AGRIVI digitalna platforma pruža sve što vam je potrebno za dobivanje vrijednosti na temelju podataka s polja, upravljanje rizicima i maksimiziranje profitabilnosti.

Agrivi privukao novih 30,2 milijuna kuna za daljnje digitaliziranje globalne poljoprivrede

Za više informacija posjetite web stranicu tvrtke kako bi saznali kako riješiti stvarne izazove u vašoj industriji.


Tagovi

Agrivi Digitalna poljoprivreda Razlozi Organizacija proizvodnje Smanjenje gubitaka


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]