Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PP Dinara
  • 07.02.2021. 10:30

Zaštićena krška ljepotica Dinara postala 12. park prirode

Deset je godina trajala procedura proglašenja Parka prirode Dinara, a za to vrijeme su je vrijedni splitski HGSS-ovi očistili od metalnih olupina i s članovima udruge Dinara, uredili i putokaze, pješačke staze i više skloništa.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
  • 252
  • 387
  • 0

Hrvatski sabor donio je Zakon o proglašenju Parka prirode Dinara te je time područje tog masiva (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu, postalo našim 12. parkom prirode.

Koliko je proglašenje značajno za vrste i staništa govori i činjenica da se ondje nalazi ukupno 11 područja ekološke mreže Natura, dva područja očuvanja značajna za ptice, koje su najugroženija vrsta, te 9 područja očuvanja značajna za vrste i stanišne tipove.

Zaštićen izvor Cetine i Sinjal 

U sklopu Parka nalazi se i najviši vrh Hrvatske-Sinjal (1.831 m), omiljeno izletište planinara, ali i svih ljubitelja prirode.

PP Dinara obuhvaća površinu od 63.052 ha na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, što predstavlja najveće područje parka prirode nakon PP Velebit, koji obuhvaća rekordnih 200.000 ha.

Od posebnog je interesa zbog očuvanja izvornih prirodnih vrijednosti, bogate georaznolikosti, divljih vrsta flore i faune, endema te cjelokupne raznolikosti prirodnih staništa kao što su: vodena staništa Krčića i Cetine s pritocima, močvarna, stijene i točila te šumska i špiljska staništa.

Bogato je i drugim vrijednostima proizašlim iz višestoljetne tradicije ljudskog korištenja prostora– poluprirodnim staništima, autohtonim pasminama i sortama te bogatim kulturnim i povijesnim naslijeđem. Dinarski krš je fenomen prepoznat na međunarodnoj razini koji obuhvaća puno šire područje, a upravo je po Dinari kao tipskom lokalitetu dobio ime.

Ovdje obitava preko 1.000 biljnih vrsta (petina sveukupne hrvatske flore), od toga 75 nacionalnih endema te preko 20 endemskih vrsta životinja. Ovo područje je od velikog značaja i za naše velike zvijeri (vuk, medvjed, ris) zbog netaknutih prostranih kompleksa šuma i travnjaka. Visoki travnjaci (rudine) najvažniji su lokalitet u Hrvatskoj za planinskog žutokruga, vrstu endemične zmije Dinarida, čiji se masiv smatra i kolijevkom hrvatske populacije.

Revitalizacija ekstenzivnog stočarstva  

Donošenjem Zakona stvorile su se pravne pretpostavke za osnivanje javne ustanove, donošenje prostornog plana područja posebnih obilježja i plana upravljanja Parkom prirode Dinara kojima će se pobliže urediti zaštita, korištenje i način upravljanja.

Zaštita ovog područja i osnivanje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjem imat će pozitivne učinke za očuvanje prirode, ali i za stanovništvo i gospodarstvo šireg kraja. Očekuje se razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti poput revitalizacije ekstenzivnog stočarstva, ali i drugih tradicionalnih djelatnosti te novih mogućnosti održivog korištenja prostora. Park prirode Dinara, zajedno s osam nacionalnih parkova, zaokružit će cjelinu od 20 zaštićenih područja u kategoriji parka prirode i nacionalnog parka.

Inače, zakonom nije predviđeno sjedište, a u prvi plan su izbili Kijevo, Vrlika pa i Knin, što je važno i zbog proračunskih sredstava za funkcioniranje parka.

Deset je godina trajala procedura proglašenja Parka prirode,  a za to vrijeme su vrijedni splitski HGSS-ovi očistili Dinaru od metalnih olupina, kojima nije mjesto u prirodi, a s članovima udruge 'Dinara', uredili i putokaze, pješačke staze i više skloništa na ovoj krškoj ljepotici.  


Tagovi

Dinara Park prirode Javna ustanova


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/