Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oralna vakcinacija
  • 31.05.2022. 17:00

Započela proljetna oralna vakcinacija lisica – kućne ljubimce držite pod nadzorom

U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je njegov sadržaj došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/jill@ghostbear.org
  • 225
  • 47
  • 0

Započela je proljetna kampanja oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske, prvo s aerodroma Brač i Osijek, a zatim s aerodroma Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, tijekom proljetne i ljetne kampanje će na cijelom prostoru države, izuzev jadranskih otoka, biti položeno 2.665.850 vakcinalnih mamaca.

"Zahvaljujući programu posljednji slučaj bjesnoće kod nas je zabilježen 2014. godine te je Hrvatskoj dodijeljen status zemlje slobodne od tog virusa, kao jedno od najvećih postignuća veterinarske struke u zaštiti javnog zdravlja", navode iz Ministarstva.

Kako djeluje oralna vakcinacija?

Naime, program oralne vakcinacije lisica od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji.

Proljetnom akcijom se osigurava cijepljenje pomlatka, dok je jesenskom akcijom cilj imunizirati lisice prije sezone parenja. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu.

Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje djelovanje cjepiva na imuni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće najmanje 12 mjeseci.

Mjere sigurnosti

Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, ali miris se može prenijeti na kožu i smetati ljudima. U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ako je sadržaj mamca (tekućina cjepiva) došao u dodir s kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku, upozoravaju. Također, napominju da mamci nisu opasni za kućne ljubimce i namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće.

One koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se mamac zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ako se može izbjeći izravan dodir kože s mamcem.

Prilikom rukovanja s mamcima obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Ukoliko je vanjski omot oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, više nije djelotvoran te se takav mamac, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio, ističu iz Ministarstva.

"Pozivamo građane da u dane provođenja oralne vakcinacije i 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce, prilikom kretanja javnim površinama i parkovima, drže pod nadzorom kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom", napomenuli su.


Tagovi

Oralna vakcinacija Lisice Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]