Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oralna vakcinacija lisica
  • 07.07.2020. 16:30

Započela proljetna akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske

Provedba ovakve vakcinacije rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja te je posljednji slučaj ove neizlječive bolesti u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine.

Foto: Jumpstory
  • 592
  • 66
  • 0

Akcija oralne vakcinacije lisica na području Hrvatske, čiji je cilj polaganjem mamaca s cjepivom protiv bjesnoće iskorijeniti tu bolest, započela je jučer, 6. srpnja, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Program je većinski financiran iz EU fondova, od iznimnog je značaja za javnost jer je bjesnoća smrtonosna zoonoza te se ovom mjerom značajno utječe na povećanje kvalitete zdravlja ljudi i životinja u zemlji. 

"U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta ukupna količina mamaca bit će distribuirana tijekom pet radnih dana, pri čemu se započinje 6. srpnja 2020. s aerodroma Brač i Osijek, a zatim se premješta na aerodrome Rijeka i Čakovec, čime se osigurava distribucija cjepiva u najkraćem mogućem roku i pokrivenost cjelokupnog teritorija RH“, stoji u priopćenju.

Pad broja slučajeva bjesnoće

Ovakav način vakcinacije kompleksan je projekt koji uključuje suradnju mnogobrojnih državnih tijela, a osobito tijela nadležnih za veterinarstvo i lovstvo te javno zdravlje i zahtjeva punu suradnju i informiranost  javnosti. U provedbi programa kroz odstrel lisica te njihovu dostavu u ovlaštene veterinarske organizacije, kao i dostavu uginulih divljih životinja ili divljih životinja stradalih u prometu  važnu ulogu imaju lovačka društva i građani. 

"Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati te nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. Stoga se psi i mačke koji dođu u dodir s mamcem ne smatraju cijepljenima protiv bjesnoće. Ipak, pozivaju se građani da u dane provođenja oralne vakcinacije te 30 dana nakon završetka cijepljenja pse i kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja javnim površinama i parkovima kako bi se spriječio njihov kontakt s cjepivom“, poručuju iz Ministarstva.

Cijeli projekt ima značajnu regionalnu komponentu te zemlje u okruženju RH bez statusa slobodnog od bjesnoće (Mađarska, Srbija, Crna Gora te BIH) tijekom 2020. godine provode oralnu vakcinaciju lisica polaganjem mamaca avionima dva puta godišnje. Provedba oralne vakcinacije lisica rezultirala je padom broja slučajeva bjesnoće u populaciji životinja te je posljednji slučaj ove neizlječive bolesti u Hrvatskoj zabilježen 2014. godine.


Tagovi

Lisica Oralna vakcinacija Projekt Bjesnoća Mamci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]