Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 17.03.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Započela izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Osijeku

Ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio proizvodnje voća i povrća, baš kao što je mljekara za mljekare ili luka za ribare, poručio je drugi čovjek Hrvatske voćarske zajednice, Stjepan Zorić.

Foto: Osječko-baranjska županija
  • 845
  • 256
  • 0

Započela je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, strateškog projekta Osječko-baranjske županije vrijednog 101,58 milijuna kuna u Eko-industrijskoj zoni Nemetin u Osijeku.

U ime budućih korisnika , dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice i predsjednik klastera "Slavonska jabuka" Stjepan Zorić istaknuo je za vrijeme obilaska kako je do sada ovo voće iz Erduta vozio 350 kilometara do hladnjače u Zagrebu.

"Upravo zato ovakva infrastruktura treba biti sastavni dio naše proizvodnje, baš kao što je mljekara za mljekare ili luka za ribare. Bez toga ne možemo postići konkurentnost na globalnom tržištu“, naglasio je.

Mišljenja je kako RDC omogućava razvoj lokalnog tržišta, odnosno kratkih lanaca opskrbe koji cijela Europa prepoznaje. "Tako bi više od 50 posto proizvodnje voća i povrća prodali na području naše županije ili regije, što je benefit za proizvođače, a potrošači dobivaju svježiji i kvalitetniji proizvod“, poručio je.

Ukupnog kapaciteta 3.239 tona voća i povrća

Pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling napomenula je kako se nakon prve planira i druga faza, a to je izgradnja objekta s dodatnim skladišnim prostorom za smještaj voća i povrća, linija, tunela za brzo smrzavanje s potrebnim skladišnim kapacitetom za čuvanje smrznutog voća i povrća, sušare za voće i povrće te aukcijske dvorane.

Podsjetila je kako je ukupni rashladni kapacitet hladnjače 2.910 tona, a raspoređen u 23 rashladne komore i podijeljen na ekološku i konvencionalnu proizvodnju. Za ekološke proizvode osigurano je sedam komora s U.L.O režimom hlađenja, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta, a za konvencionalnu proizvodnju kapacitet 16 rashodnih komora je 2.220 tona.

Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3.239 tona voća i povrća, a ukupna površina cijelog objekta je 8.182,15 m2, navode iz Županije. 

"Sada se počinje razvijati projekt o komu se pričalo 20 godina, a njime ćemo potpuno promijeniti način funkcioniranja, rad, kvalitetu i potporu našim proizvođačima voća i povrća, osobito malim koji su do sada imali probleme sa skladištenjem proizvoda, konkurencijom i plasmanom, pa svoj proizvod nisu mogli prodati, čak su ga i uništavali“, istaknuo je župan Ivan Anušić nakon obilaska.


Tagovi

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjska županija Projekt Voće i povrće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner