Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ilegalno tržište
  • 08.11.2022. 15:00

Zaplijenjeni krivotvoreni veterinarski lijekovi u vrijednosti 20.000 eura

Zaplijena ilegalnih veterinarskih proizvoda u Mađarskoj je skrenula pažnju na crno tržište čija vrijednost iznosi do dvije milijarde dolara

Foto: Depositphotos/belchonock
  • 272
  • 15
  • 0

Veliki problem u veterinarskoj praksi je korištenje neodobrenih, isteklih ili krivotvorenih lijekova. Često se ilegalno uvoze i prodaju na crnom tržištu.

Najnoviji primjer trgovanja ovakvim proizvodima dogodio se u Mađarskoj gdje su pripadnici Nacionalne porezne i carinske uprave zaplijenili veterinarske proizvode u vrijednosti od skoro osam milijuna forinti što je gotovo 20.000 eura. Zaplijena se odigrala na autoputu M5 (povezuje Budimpeštu s jugoistočnim dijelovima zemlje do granice sa Srbijom, op.ur.) tijekom pregleda rumunjskog kamiona koji je prema deklaraciji prevozio proizvode od aluminija.

U neoznačenim paketima je pronađeno 117 litara raznih veterinarskih preparata za koje vozač nije mogao predočiti nikakve dokumente. Ovlašteni veterinar je robu označio kao visoko rizičnu i naložio njeno uništenje, piše Hirado.hu

Stižu sa svih strana

U Europskoj uniji se od 28. siječnja 2022. godine primjenjuje Uredba o veterinarskim medicinskim proizvodima. Ona se ogleda u mjerama kao što je uvođenje novih baza podataka širom EU. Namijenjena je kao jedinstveni izvor informacija o svim odobrenim veterinarskim lijekovima i njihovoj dostupnosti, bez obzira na proces odobrenja za stavljanje u promet, kao i o njihovoj dostupnosti u državama članicama.

Da bi se lijek mogao legalno prodavati i upotrebljavati, moraju ga odobriti nacionalne vlasti. Međutim, mnogobrojni stočari, pčelari i vlasnici kućnih ljubimaca će se prije ili kasnije susresti s preparatom koji ne djeluje ili čak ima neželjene posljedice. To doprinosi opravdanoj ljutnji i gubljenju povjerenja u djelotvorne lijekove, koje zamjenjuju nedjelotvorni nabavljeni kroz ilegalne tokove. Najčešće se radi o robi iz Indije, Kine, Južne Afrike, pa čak i iz Australije.

Krivotvoreni lijekovi mogu imati posljedice za životinje (Foto: Bigstock/kharhan) 

Među zaplijenjenim često se mogu naći hormoni, steroidi i niz različitih antibiotika namijenjenih za upotrebu na širokom spektru životinja, uključujući pse, konje, golubove i stoku za proizvodnju hrane. Ovo tržište vrijedi od jedne do dvije milijarde dolara navodi se u posljednjem Izvješću globalne organizacije Health for Animals. 

Štetnost za životinje i sigurnost hrane

Krivotvoreni, falsifiicirani i neregistrirani proizvodi štete životinjama i smanjuju sigurnost hrane, dok istovremeno povećavaju rizik od zoonoza i otpornosti na antimikrobne lijekove.

Manje novca za borbu protiv bolesti životinja: Stočari preuzimaju dio troškova?

Još je opasnije širenje zaraznih bolesti među životinjama i njihovog prelaska na ljude kao i nemogućnost uništavanja štetnika. Često se terapije pokažu neefikasne i vlasnik je na gubitku. Primjera je mnogo. Tako se pčelari susreću s neefikasnim lijekovima za varou i imaju problem njenog suzbijanja. Vlasnici pasa i mačaka će prvi kontakt s ovakvim medikamentima imati kad im žele pomoći da se riješe krpelja ili buha. Do puno većih problema i ekonomske štete se susreću vlasnici stočarskih farmi.


Tagovi

Ilegalni veterinarski lijekovi Crno tržište Lijekovi za životinje Ilegalni uvoz Zaplijena lijekova Falsifikat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo