Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Život
  • 27.01.2018. 09:00

Zakon o poljoprivrednom zemljištu ima mnogo nedostataka

Nisu zadovoljni s verzijom Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nije riješeno ni što sa zemljom kojom i dalje upravljaju Hrvatske šume, ali i činjenicom da zakupnik takvog zemljišta ne smije iskoristi drvnu masu na površini koju je zakupio.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.784
  • 141
  • 0

"Nešto je ipak usvojeno na saborskom Odboru za poljoprivredu, ali mnogo toga nije", rekao je Mato Brlošić, član Upravnog odbora Poljoprivredne komore i član Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Život na konferenciji za medije u osječkoj HGK.

I Antuna Lasla i Antuna Vrakića, kao i Brlošića najviše smeta podatak da je dozvoljen natječaj za zakup zemljišta i malim tvrtkama udaljenosti i do 50 km. Naime, kao što je rekao Laslo, "krenut će kriminalne radnje za što su mnogi spremni. Jer mala tvrtka je i ona do 50 zaposlenika i ona će lako napraviti program da ima toliko uvjetnih grla koliko je potrebno da u jednom lokalitetu pobijedi na natječaju za zemlju."

Lako će im se oduzeti zemlja

Brlošić je iznio primjer jednog poljoprivrednika u svom selu koji ima 10 hektara državne zemlje u zakupu. Na novom natječaju takav jedan udaljen 50 kilometara će mu lako oduzeti tu zemlju na natječaju. Primjerice ako ta tvrtka ima već dvije tisuće hektara, a i ima 2010 uvjetnih grla stoke taman može do tih 10 hektara i onda ovom OPG-u s izgubljenih 10 hektara u svom selu ne preostaje drugo nego, kako kaže Brlošić, otići na daleki put, u drugu zemlju.

Na ime stočarstva dobili zemlju, a farme nisu izgradili

Nisu u biti zadovoljni s ovom verzijom Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nije riješeno ni što sa zemljom kojom i dalje upravljaju Hrvatske šume, ali i činjenicom da zakupnik takvog zemljišta ne smije iskoristi drvnu masu na površini koju je zakupio. Isto tako i dalje smatraju da je 25 godišnji rok zakupa za trajne nasade jako malo.

Laslo je istakao i da su mnogi na ime stočarstva, odnosno napravljenih programa za izgradnju farme, dobili u zakup državnu zemlju, ali farme ni danas nisu podigli, a zemlju uživaju. S takvima bi ugovore trebalo raskinuti.

A i traže da se u Zakon unese i jedinstvena cijena za zakup državne zemlje, a ne da neki plaćaju 250 kuna, a drugi tisuću kuna po hektaru. U Hrvatskoj gospodarskoj komori, županijskoj komori Osijek, istakli su predstavnici udruge Život da je pozitivno što su u natječajima izjednačene i firme, ali ipak, male firme ne bi trebale biti u tom Zakonu. Mikro firme su male i one su doista obiteljske i s malim brojem zaposlenih, ali firme s 50-tak zaposlenih ne pripadaju u tu priču o očuvanju hrvatske zemlje i da ona pripadne OPG-ima.

Naime, Laslo, Patajac, Vrakić i Brlošić su jedinstveni u strahu što će se dogoditi nakon 2020. godine kada će isteći moratorij na prodaju zemlje strancima.

Foto: Damir Rukovanjski


Tagovi

Laslo Patajac Vrakić i Brlošić HGK Zakon Poljoprivreda Zemljište


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]