Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 31.05.2018. 10:30

Zabraniti velike traktore i prskalice duge 36 metara?

Masivni strojevi oštećuju zemljište, a tehnologija zaštite usjeva mora biti fleksibilnija i efikasnija, tvrdi Simon Blackmore, dok je Angela Karp opreznija i smatra da treba obaviti testiranje.

Foto: Public Domain Pictures/Kevin Casper
  • 2.612
  • 187
  • 0

Trenutna poljoprivredna mehanizacija više nije pogodna za svrhu za koju je namijenjena, smatra profesor robotike Simon Blackmore s engleskog Sveučilišta Harper Adams. "Trebalo bi zabraniti velike traktore i prskalice duge 36 metara!", tvrdi i dodaje da masivni strojevi oštećuju zemljište, te da tehnologija zaštite usjeva mora biti fleksibilnija i efikasnija.

Smatra da je rješenje u preciznim strojevima, koji će, na primjer, kemikalije usmjeriti isključivo na usjev, a da sva druga rješenja treba napustiti. "Ovo će najviše koristiti malim gospodarstvima, koja ne mogu biti efikasna koliko ona velika, a također nemaju ni toliko zemlje. Pametna tehologija će im pomoći da ostvare što bolje rezultate", rekao je Blackmore za Farmers Guardian. Vjeruje da je precizna poljoprivreda posebno korisna voćarima i povrćarima, kako bi smanjili otpad, a plodove brali onda kada su spremni za prodaju.

Provjeriti s poljoprivrednicima žele li preciznu poljoprivredu 

S druge strane, Angela Karp, direktorica za inovacije u istraživačkom centru Rothamsted, smatra da je prvo potrebno napraviti testiranje, koliko ovakav pristup proizvodnji odgovara poljoprivrednicima i kako bi ga primijenili na svojim imanjima. Vjeruje da se s pretpostavkama može pogriješiti, te da je potrebno obaviti anketiranje, s pitanjima je li ova tehnologija poželjna, korisna i održiva. 

Manji, sporiji i bolji - traktor budućnosti koji dolazi iz prošlosti

Blackmore odgovara da je već u pregovorima sa "start up" kompanijama, da se nove tehnologije ponude na tržištu. Kaže da veliki proizvođači nisu zainteresirani i dodaje da će roboti unijeti pomutnju, ali zasigurno i da koriste.


Izvori

Farmers Guardian


Tagovi

Robotika Precizna poljoprivreda Pametna poljoprivreda Roboti Angela Karp  Simon Blackmore


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.