Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Državno zemljište
  • 08.03.2023. 11:25

Za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta objavljeno 229 javnih natječaja

U pripremi ih je još, a Ministarstvo poljoprivrede objavilo je i da su donijeli odluke o preuzimanju raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za 13 jedinica lokalne samouprave.

Foto: Vedran Stapić
  • 3.576
  • 296
  • 0

Do sada je objavljeno 229 javnih natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta, ukupne površine veće od 56 tisuća ha, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ujedno, prema podacima kojima raspolažu, u pripremi su i 64 nova natječaja.

Kako podsjećaju, u slučaju da jedinice lokalne samouprave to ne učine sukladno rokovima propisanima Zakonom, Ministarstvo preuzima raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, a već do sada su donesene odluke o preuzimanju raspolaganja za 13 JLS-ova. O kojima je riječ, zasad ne navode. 

Naglašavaju i da se izmjenama i dopunama Zakona po prvi put propisuje žurno raspisivanje javnih natječaja za davanje poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u zakup, kao i sustav bodovanja sukladno strateškim prioritetima, pri čemu najveći broj bodova ostvaruju oni koji ostvaruju višu dodanu vrijednost  (proizvodnja, prerada…) poput sektora mliječnog govedarstva, dosadašnji posjednici, domicilni te mladi nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

"Propisuje se i pravo prvokupa od strane RH po isteku moratorija, obveza i rok dostave odnosno izrade i kontrole Gospodarskog programa, dodatne kontrole raspolaganja te prekršajne odredbe za neovlašteno korištenje i nedostavljanje izvješća o istom, a uvest će se i elektronička provedba javnog natječaja za zakup", navode uz napomenu da će na mjesečnoj razini na službenoj stranici izvještavati o napretku u raspolaganju zemljištem u vlasništvu države te činiti dostupnijima odgovore na otvorena pitanja i dodatna pojašnjenja cjelokupnoj javnosti.

Pojašnjenje kriterija bodovanja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta pogledajte ovdje, a kriterija dosadašnji posjednik ovdje


Tagovi

Zakup zemljišta Državno poljoprivredno zemljište Ministarstvo poljoprivrede Javni natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]