Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPA program
  • 17.06.2014. 15:20

Za reforme ZPP-a i ZRP-a novih 10 milijuna kuna

Za prilagodbu informacijskog sustava Agencije za plaćanja novih 10 milijuna kuna iz IPA programa

Foto: depositphotos.com, Dream
  • 129
  • 7
  • 0

U okviru IPA 2011 projekta tehničke pomoći "Jačanje kapaciteta hrvatske Agencije za plaćanja u pripremi za nove ZPP i ZRP reforme", koji je svečano započeo danas, a trajat će dvije godine, završit će se pripreme hrvatske javne uprave i institucija kako bi se osigurala provedba reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zajedničke ribarstvene politike (ZRP) u Hrvatskoj te ostvarivanje ciljeva Europske unije.

Ugovaratelj ovog IPA projekta je konzorcij predvođen institucijom CSI Piemonte, a ugovoreni proračun projekta iznosi 1,419.860,00 eura (od čega se 90% financira iz programa IPA, a 10% od strane Republike Hrvatske). Na službenom otvorenju ovog projekta koji je danas održan u Zagrebu, sudionicima su se obratili Davorka Hajduković, pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede, Ivan Macanić, zamjenik direktora APPRRR, Vincent Pageron, direktor projekta iz CSI Piemontea i Aleš Krisper, voditelj projektnog tima.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je preuzela ZPP Unije

Podsjetimo, Ulaskom u EU Hrvatska je preuzela Zajedničku poljoprivrednu politiku Europske unije (ZPP EU) koja je zamijenila dotadašnji nacionalni sustav potpora u poljoprivredi u Hrvatskoj. Hrvatska je tako od 1. srpnja 2013. godine preuzela zakonodavstvo EU u svim područjima poljoprivredne politike od proizvodnih standarda, potpore proizvodnji, mjera za regulaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda pa do mjera potpora ruralnom razvoju.

Kao i u svim zemljama članicama EU, u Hrvatskoj provedbu fondova operativno provodi Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) koja je po točno određenim kriterijima uspostavila Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) preko kojeg sve zemlje članice EU zaprimaju, obrađuju i kontroliraju izravna plaćanja poljoprivrednicima. Uspostava informacijskog sustava APPRRR bila je uvjet za zatvaranje pristupnih pregovora RH s EU, a informacijski sustav Agencije za plaćanja uvelike je financirala Europska unija kroz PHARE, CARDS i IPA projekte - do sada s ukupno više od 126 milijuna kuna.

Reforma uključuje prelazak na više od 16 mjera ruralnog razvoja

Slijedom opširne reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU koja se odnosi na razdoblje od 2014.-2020. godine, Agencija za plaćanja je obvezna izvršiti nekoliko različitih prilagodbi informacijskog sustava, obzirom da reforma uključuje prelazak sa 6 na više od 16 mjera ruralnog razvoja te brojne novitete u izravnim plaćanjima poljoprivrednicima (ozelenjavanje, shema mladih poljoprivrednika, smanjenje plaćanja velikim gospodarstvima, ukidanje kvotnog režima i sl.).

Kako bi Agencija započela s provedbom reformirane Zajedničke poljoprivredne politike, ali i Zajedničke ribarstvene politike EU te bila u mogućnosti izvršiti svoju osnovnu funkciju - isplatiti potpore - neophodna je prilagodba informacijskog sustava Agencije, čemu danas započeti IPA projekt tehničke pomoći upravo doprinosi.

Foto: depositphotos.com, Dream 79


Tagovi

Projekt IPA 2011 APPRRR ZPP ZRP Davorka Hajduković Ivan Macanić Vincent Pageron Aleš Krisper Mjera potpora Poticaji Zajednička poljoprivredna politika Ruralni razvoj IAKS PHARE CARDS


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]