Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 22.03.2022. 12:00

Za pomoć poljoprivrednicima 500 milijuna eura - EK predstavila set mjera

Na jučer održanom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Bruxellesu Europska komisija je predstavila set mjera pomoći poljoprivrednom sektoru. O čemu je riječ?

Foto: Facebook/Marija Vučković
  • 10.804
  • 929
  • 0

Europska komisija je na jučer održanom Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva (Agrifish) u Bruxellesu predstavila set mjera pomoći poljoprivrednom sektoru.

One, kako stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, predviđaju izvanrednu mjeru pomoći poljoprivrednom sektoru u iznosu od 500 milijuna eura, korištenje zemljišta na ugaru za ispašu ili proizvodnju usjeva, povećanje razine avansnih plaćanja, privatno skladištenje svinjskog mesa i privremeni krizni okvir za državnu pomoć za poljoprivredno-prehrambeni sektor.

Hrvatska je, dodaju, pozdravila predložene mjere i pozvala Komisiju da pri određivanju maksimalnih iznosa potpora po korisniku u privremenom kriznom okviru za državnu pomoć uzme u obzir realnu razinu povećanja troškova koju korisnici imaju kako bi mjera imala stvaran učinak na olakšavanje posljedica krize. Također smo ponovili zahtjev za produljenje izvanredne privremene potpore poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja.

Podržana je i inicijativa kojom se od Komisije traži poduzimanje odgovarajućih mjera kao odgovor na značajno povećanje troškova sirovina i energenata u sektoru ribarstva.

"Mjera koju smo omogućili kao odgovor na izazove Covid-19 pandemije čini se prikladnom i primjenjivom i u ovoj situaciji te pozivamo Komisiju da poduzme korake kako bi se napravile zakonodavne izmjene kojima bi se omogućila pomoć ovom sektoru",  izjavila je ministrica Marija Vučković uoči sastanka Vijeća.

Strateške planove odobriti što prije

Povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je iznio preliminarni osvrt Komisije na podnesene strateške planove i najavio iduće korake u procesu njihova odobravanja. Ministri su u svojim intervencijama naglasili važnost sagledavanja strateških planova u svjetlu aktualnih događaja koji u prvi plan dovode pitanje prehrambene sigurnosti te nužnost uvažavanja specifičnosti i jednakog pristupanja prema svim državama članicama.

"Svi smo složni da strateške planove treba odobriti u što skorijem roku kako bi poljoprivrednici znali što ih očekuje 2023. godine. Početkom travnja dobit ćemo prva pisma opažanja na naše njih koja će biti i javno objavljena u skladu s načelom transparentnosti na kojem smo od početka inzistirali", kazala je Vučković.

Dodala je da je već uspostavljena komunikacija oko nastavka strukturnog dijaloga s Komisijom kako bi konačni planovi bili što kvalitetniji i dali najviše koristi poljoprivrednicima.

Vijeću se obratio i ukrajinski ministar poljoprivrede

Hrvatskoj najvažnija točka dnevnog reda bila je razmjena mišljenja o situaciji na poljoprivrednim tržištima, posebice nakon invazije na Ukrajinu, za vrijeme koje se Vijeću obratio ukrajinski ministar poljoprivredne politike i hrane Roman Leshchenko.

Od točaka pod razno, ministri su razmijenili mišljenja o promicanju proizvodnog potencijala biljnih proteina, rezultatima sastanka ministara poljoprivrede G7 održanog 11. ožujka, korištenju alternativnih izvora dušika kako bi se riješila kriza gnojiva te o očekivanjima vezano uz nadolazeću reviziju politike kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Osim toga, naglasili su nužnost uvažavanja specifičnosti država članica i početnih pozicija vezano uz najavljenu zakonodavnu inicijativu o održivoj uporabi pesticida te su raspravljali o potrebi pronalaženja adekvatne zamjene za kemijske pesticide.

Iz mjeseca u mjesec najvažnija tema sastanaka Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva zemalja članica #EU je stanje...

Objavljuje Marija VučkovićPonedjeljak, 21. ožujka 2022.

Tagovi

Agrifish Marija Vučković Janusz Wojciechowski Set mjera Pomoć poljoprivrednicima


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]