Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 05.12.2016. 16:30

Za Petrokemiju je ovo godina stabilizacije!

Na godišnjem druženju Petrokemije s novinarima, predsjednik uprave istaknuo je kako je 2016. godina za njih godina stabilizacije, a cilj za 2017. godinu je i dalje približavanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

  • 2.131
  • 100
  • 0

Na godišnjem druženju tvrtke Petrokemija s novinarima, predsjednik uprave Nenad Zečević istaknuo je kako je 2016. godina za njih godina stabilizacije, a s druge strane definirao ju je i kao godinu tranzicije jer je Petrokemija na putu koji bi trebao odrediti njezinu daljnju budućnost.

"Smatramo da Petrokemija ima svoje mjesto ispod sunca te će i dalje nastaviti raditi kao jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Republici Hrvatskoj. U usporedbi s 2015. godinom, ova godina je godina stabilizacije, što smo i potvrdili kroz financijske rezultate za prvih šest mjeseci, gdje se vidio određeni oporavak", istaknuo je Zečević.

Ulaganja u energetsku učinkovitost

Petrokemija je nakon dugo vremena ostvarila neto dobit, odnosno pozitivan rezultat od 1,2 milijuna kuna. Nakon toga, uslijedio je planirani kapitalni remont te je ove godine Petrokemija uložila u svoja proizvodna postrojenja što se tiče energetske učinkovitosti i zaštite okoliša 135 milijuna kuna.

Remont je proveden od 01.07. do 15.08. ove godine i tijekom remonta uspjeli su ostvariti jednu značajnu investiciju za Petrokemiju, a to je postavljanje visokotlačnog cjevovoda prirodnoga plina.

Obraćanje predsjednika uprave Petrokemije Nenada Zečevića

Osim toga, na remontu su proveli i niz ekoloških investicija, koje su vezane za zaštitu okoliša i najvećim dijelom riješili su problem motornih ulja na postrojenju urea, zatvorili su otpadne vode uree unutar postrojenja te na taj način dodatno smanjili troškove koji su vezani za naknadu otpadnih voda i poboljšali kompletnu situaciju u vodotokove na području grada Kutine.

Devet mjeseci 2016. godine obilježilo je prisutnost konkurentskih mineralnih gnojiva, pa je Petrokemija pokušala tražiti određene načine kako bi spriječila uvoz mineralnih gnojiva. Ono što također ističu je da su u zadnje vrijeme značajno smanjili cijenu mineralnih gnojiva.

Želimo osigurati svim poljoprivrednim proizvođačima dostupnost mineralnog gnojiva, ističe Zečević.

"Godina će, po mojoj procjeni, biti završena s proizvodnjom od 1,1 milijuna tona, što je standardna godina. I dalje ćemo koristiti proizvodne kapacitete na nekih 90% projektiranog kapaciteta. Vjerujemo da će u cijeloj priči ova godina biti godina stabilizacije te da će omogućiti da se u narednoj godini napravi željeni iskorak prema naprijed. 2016. godinu je obilježilo i dobivanje kredita od HBOR-a. Petrokemija sa svojim konzultatnima izrađuje program restrukturiranja i trenutno je taj program u završnoj fazi", kaže Zečević.

Cilj je proširenje proizvodnog programa

"Veseli nas i izbacivanje dva nova proizvoda, a vidimo na pokusima da su uspješni i da imaju svoje mjesto na tržištu Republike Hrvatske. Cilj nam je i dalje približavanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Pokušat ćemo se usmjetriiti i na druge proizvode tako da se Petrokemija diverzificira u svojoj proizvodnoj paleti".

Cilj je i dalje približavanje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Osim uvođenja novih proizvoda, cilj Petrokemije je i energetska učinkovitost, gdje nastavljaju ciklus modernizacije postrojenja amonijaka i ostalih proizvodnih postrojenja. Daljnji segment kojeg će pojačati je osiguravanje boljeg radnog okoliša za sve djelatnike Petrokemije i raditi na smanjenju ozljeda i povreda na radu.

Za sam kraj druženja, Zečević je istaknuo kako vjeruje da će u 2017. godini, nakon ove stabilizacije, Petrokemija moći pomoći i gradu Kutini te da će početi aktivno sudjelovati i omogućiti gradu da uz Petrokemiju i dalje raste.


Tagovi

Petrokemija 2016 Remont Ulaganja Troškovi Kredit Okoliš Energetska učinkovitost Dobit


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr