Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna gnojiva
  • 09.03.2022. 15:00

Yara smanjuje proizvodnju gnojiva u dvije tvornice. Možemo li računati na SAD i Kanadu?

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara smanjuje proizvodnju u Italiji i Francuskoj čiji je zajednički godišnji kapacitet od 1 milijun tona amonijaka i 0,9 milijuna tona uree. EU stanovništvu prijeti nestašica hrane?

Foto: Depositphotos/htanak
  • 508
  • 61
  • 0

Kao posljedica rekordno visokih cijena prirodnog plina u Europi, Yara privremeno smanjuje proizvodnju u svojim tvornicama Ferrara u Italiji i Le Havre u Francuskoj, stoji u priopćenju norveškog proizvođača umjetnih gnojiva. 

Proizvodnja u Europi s 45 posto kapaciteta

Ističu da ove dvije tvornice imaju zajednički godišnji kapacitet od 1 milijun tona amonijaka i 0,9 milijuna tona uree. Uključujući optimizaciju i održavanje u drugim proizvodnim pogonima, očekuje se da će njihova europska proizvodnja amonijaka i uree raditi s približno 45 posto kapaciteta do kraja ovog tjedna.

Ističu kako će nastaviti pratiti situaciju i u najvećoj mogućoj mjeri koristiti svoj globalni proizvodni sustav kako bi nastavili opskrbu kupaca i osigurali kontinuitet u lancima opskrbe hranom, ali će smanjiti proizvodnju gdje je to potrebno zbog izazovnih tržišnih uvjeta.

Naime, cijene prirodnog plina koji je sirovina za proizvodnju umjetnih gnojiva rastu još od prošle godine, a poseban udarac je ruska invazija na Ukrajinu koja traje već dva tjedna, odnosno sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji.  

Cijene plina su previsoke za proizvodnju (Foto: Depositphotos/chungking)

I Rusija je ranije ovog tjedna najavila moguću obustavu izvoza gnojiva, a što je preporučilo njihovo Ministarstvo industrije i trgovine. 

Ne možemo se osloniti na SAD i Kanadu?

Kada prestanu isporuke iz te zemlje, EU bi se mogla suočiti s nedostatkom mineralnih gnojiva, a njihove će cijene dodatno porasti. "Yara International, K+S Group, CF Industries, Grupa Azoty i drugi proizvođači neće moći u potpunosti zadovoljiti potražnju, pogotovo jer su neki od njih prošle godine smanjili proizvodnju zbog visoke cijene prirodnog plina", komentirali su analitičari portala Fertilizer Daily.

Komentiraju kako se ovo tržište ne može osloniti na sjevernoameričke tvrtke jer one moraju prvo ispuniti svoje obveze prema ugovorima s poljoprivrednicima u Sjedinjenim Državama i Kanadi. "Štoviše, prodaja u Latinsku Ameriku, koja je jako ovisna o uvozu, mogla bi im biti zanimljivija nego u udaljeniju Europsku uniju. Mogućnosti kupnje mineralnih gnojiva u Africi u Aziji su iznimno ograničene", upozoravaju. 

Jasno, ovaj bi nedostatak mogao dovesti do pada prinosa kultiviranih usjeva, posljedično rasta cijena hrane, ali i nestašice za stanovništvo EU. "Gospodarski rat kojega je pokrenula EU protiv Rusije može dovesti do poljoprivredne katastrofe u njezinim zemljama", pretpostavljaju.

Cijene hrane dostigle novi rekord svih vremena

U Yari su ranije priopćili da ukupno 25 posto europskih zaliha ključnih biljnih hraniva, dušika, kalija i fosfora, dolazi iz Rusije te da ova zemlja izvozi i prirodni plin, koji je ključan za proizvodnju gnojiva na bazi dušika.


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Yara Obustava proizvodnje Nestašica Cijena Umjetno gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.