Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 30.10.2022. 18:00

Yara prva u svijetu pokreće proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora

Cilj samog projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodika i amonijaka u zapadnoj Australiji

Foto: Yara (ilustracija)
  • 374
  • 80
  • 0

Yara International je jedan od najvećih svjetskih proizvođača amonijaka za korištenje u poljoprivredi. Pokrenuli su projekt Yuri u kojem Yara Clean Ammonia u suradnji s kompanijom ENGIE radi na izgradnji postrojenja za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora.

Cilj je osiguravanje sirovine za amonijačne procese u blizini Karrathe u Zapadnoj Australiji. Postrojenje će biti izgrađeno blizu proizvodnog pogona kompanije za proizvodnju bezvodnog amonijaka, svjetskih razmjera.

Nova vrsta industrije

Radi se o potpuno novoj vrsti industrije, kažu, kakva ne postoji nigdje u svijetu. Cilj samog projekta je da doprinese dekarbonizaciji sektora rudarstva i proizvodnji vodika i amonijaka u zapadnoj Australiji, kao i uspostavljanju novog lanca vrijednosti industrije.

Na ovaj će se način dobiti obnovljivi amonijak i amonij. Značaj projekta prepoznala je australska Vlada i podržala ga s 47,5 milijuna AUD, a Vlada Zapadne Australije sa 2 milijuna AUD.

Planirano je da izgradnja počne, sada, u listopadu 2022. godine, a ova vrsta vodika bi prvi puta u tvornicu amonijaka trebala biti isporučena 2024.

640 tona zelenog vodika godišnje

Projekt Yuri uključuje elektrolizer od 10 MW, solarnu fotonaponsku energiju od 18 MW i skladište baterija. Kada bude završen, projekat će biti jedan od najvećih elektrolizera u Australiji, sposoban proizvesti do 640 tona zelenog vodika svake godine.

Ovako proizveden će se moći koristiti na razne načine i smanjiti našu ovisnost o fosilnim gorivima. Prednost je, ističu u Yari, da on pruža mogućnost sigurnog skladištenja i transporta vodika pretvaranjem u tekućinu ili sol.


Tagovi

Yara Amonijak Hidrogen Projekt Yuri Obnovljivi vodik


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]