Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 26.07.2022. 07:30

Yara: Postoji rizik od nestašice dušika i daljnjih skokova cijena

I pored rizika, skupe energije i plina, norveška Yara je ostvarila povećanje prihoda u drugom kvartalu

Foto: Depositphotos/lucidwaters
  • 359
  • 93
  • 0

Norveški proizvođač umjetnih gnojiva Yara izvijestio je o dobrim rezultatima poslovanja u drugom kvartalu, jer su poboljšane cijene više nego nadoknadile utjecaj veće cijene energije i plina. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada je operativni prihod bio 477 milijuna dolara, ostvareno je 1.223 milijuna dolara.

Svein Tore Holsether, predsjednik i glavni izvršni direktor, zahvalio se cijeloj organizaciji na uspjehu na nestabilnom tržištu.

"Postoji jasan rizik od nestašice dušika i daljnjih skokova cijena ako se situacija s plinom u Europi pogorša", dodao je Holsether.

Prioritet kontinuirana proizvodnja hrane

U drugom kvartalu je EBITDA (računovodstveni pokazatelj profitabilnosti poduzeća), bez posebnih stavki, iznosio 1.475 milijuna dolara što je više usporedbi sa 775 milijuna dolara godinu dana ranije. Neto prihod u drugom kvartalu iznosio je 664 milijuna USD (2,61 USD po akciji) u usporedbi sa 539 milijuna USD (2,10 USD po akciji) godinu dana ranije.

Glavni globalni prioritet im je i dalje, ističu u priopćenju, kontinuitet u proizvodnji hrane i povezanim lancima vrijednosti. Otkrivaju da je u Europi došlo do značajnog smanjenja potražnje što je rezultat sezonskih radova na sjevernoj hemisferi i porasta cijena pline. 

Zaustavljen je rad u nekoliko proizvodnih pogona, koji trenutno iznose godišnji kapacitet od 1,3 milijuna tona amonijaka i 1,7 milijuna tona gotovog gnojiva.

Okvir zelenog financiranja

Yara je objavila svoj prvi Okvir zelenog financiranja u kojem ističu svoju posvećenost održivosti kao integralnom dijelu svoje strategije. U ovoj tvrtki očekuju da će prihvatljivi zeleni projekti stvoriti značajne koristi za okolinu dekarbonizacijom lanca prehrane, uključujući proizvodnju i primjenu gnojiva te ograničavanjem potrebe za proširenjem poljoprivrednog zemljišta.

Ovakav poslovni model nastavlja stvarati dobit, a kompanija je isplatila dividende u iznosu od 796 milijuna dolara u drugom kvartalu.


Tagovi

Yara Prihod Nestašica Gnojivo Tržište gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.