Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 23.12.2021. 07:30

Yara ponovo pokrenula proizvodnju - kada očekivati pad cijena gnojiva?

Velika potražnja za gnojivima potaknula je proizvođače da pokrenu proizvodnju. Hoće li veća ponuda rezultirati padom cijena?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 6.970
  • 608
  • 0

Visoke cijene gnojiva potaknule su tvrtke da ponovo krenu u proizvodnju, nakon nekoliko mjeseci zastoja. Yara, najveći proizvođač dušičnih gnojiva, kaže da je proizvodnja opet isplativa te da je većina njihove europske proizvodnje u pogonu. Kompanija je prije nekoliko dana objavila da ne može isključiti smanjenje proizvodnje amonijaka ako bude potrebno.

Tvrde da su rekordno visoke cijene prirodnog plina i logistički problemi doveli do povećanja cijena. Zbog toga su od rujna smanjili ili potpuno obustavili proizvodnju amonijaka u brojnim pogonima u Europi. Naime, prema analitičarima, europske veleprodajne cijene plina su ove godine porasle i do 700 posto, navodi Agrarheute

Proizvodnja amonijaka u ovoj tvrtki bila je samo 30 posto normalnog kapaciteta od rujna do studenog, a nedostatke su kompenzirali nabavkom iz svojih tvornica lociranih van Europe i vlastite trgovačke mreže. Inače, Yara može proizvesti 8,5 milijuna tona amonijaka godišnje širom svijeta, od čega je 4,9 milijuna tona u Europi.

U međuvremenu su cijene plina ponovno naglo porasle i mogle bi opet usporiti širenje proizvodnje. U osnovi, tržište je i dalje izrazito napeto.

Kada će doći do pada cijena? 

Unatoč rekordnim cijenama ove godine, predviđa se da će svjetska potražnja za dušičnim gnojivima porasti u 2022. godini. Promatrano srednjoročno, visoke cijene mogu dovesti do povećanja ponude ili proizvodnje što će u konačnici rezultirati padom cijena

U organizaciji međunarodnih proizvođača gnojiva IFA, očekuje se usporavanje stope rasta ukupne potražnje u financijskoj 2021/22. godini. No, predviđa se da cijene neće pasti do druge polovice 2022.

Trenutno mnogi proizvođači odgađaju održavanje svojih postrojenja kako bi nastavili proizvoditi prijeko potreban dušik.

Manje površina pod pšenicom i kukuruzom?

Kada je riječ o ratarima na koje će se ovo poskupljenje najviše odraziti, Isaure Perrot analitičar francuske tvrtke za analizu tržišta Agritel kaže da će u toj zemlji u uzgoju pšenice 2022/23. doći do povećanja troškova od 21 posto, u odnosu na prethodnu sezonu. Za Ukrajinu se, primjerice, predviđa povećanje od 9 posto, a razlika između te dvije zemlje je ta što je francuska poljoprivreda intenzivirana te zahtijeva više dušičnih gnojiva. 

Nabaviti sada ili čekati - što će biti s cijenom mineralnih gnojiva?

U sličnoj će situaciji biti i uzgajivači kukuruza, zbog čega se smatra da će doći do smanjenja površina pod ovim žitaricama dok će se povećati pod onima koje zahtijevaju manje gnojiva kao što su jari ječam, suncokret, grašak, soja, navodi tere.net


Tagovi

Yara Proizvodnja gnojiva Cijena gnojiva Dušik Dušična gnojiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]