Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeni predator
  • 21.12.2022. 13:00
  • Šibensko-kninska, Šibenik

Vukovi sve bliže gradovima, jedan pregažen kod Šibenika

Na području iste županije, nedavno je šokirao prizor vuka obješenog na prometni znak.

Foto: Depositphotos/ill@ghostbear.org
  • 355
  • 82
  • 0

Stočari već godinama upozoravaju na učestale napade vukova na stoku, a dokaz da su ove strogo zaštićene divlje životinje sve bliže gradovima, pojavio se jučer u ranim jutarnjim satima u mjestu Ražine, udaljenom svega 4 km južno od grada Šibenika. 

Naime, pod kotačima automobila stradao je odrasli mužjak težak 40-ak kilograma. 

"Vjerojatno im je hrana na tim područjima preoskudna i tako se približavaju gradovima, mjestima gdje bi mogli lakše doći do nje", komentirao je za HRT predsjednik Lovačkog društva Šibenik Davor Topić.

Kako navode, čak 40 posto od 1.009 prijavljenih napada od travnja do kraja rujna u Hrvatskoj, zabilježeno je u Šibensko-kninskoj županiji. Ono na što se već dugo poziva, planski odstrjel, smatraju rješenjem i tamošnji lovci. 

"Definitivno smo za jednu normalnu regulaciju, da se s vukom gospodari jednako kao i s medvjedom", rekao im je lovac i veterinar Boris Katić.

Podsjetimo, vuk je strogo zaštićena životinjska vrsta, a premda se već dugo traži da se zaštita ukine, Ministarstvo gospodarstva pod čijom su ingerencijom ovi predatori, za to se i dalje nije odlučilo. 

Isti užasan prizor kao lani, ali ovoga puta kod Unešića: Vuk obješen na prometni znak

Nedavno je, upravo na području ove županije, šokantan prizor na prometni znak obješenog vuka dočekao prolaznike državnom cestom. Usmrćeni predator obješen je na ulazu u mjesto Unešić, na isti način kao i prošle godine kada je takav prizor snimljen u Gračacu. 

Glasalo se u studenom o vukovima i u Europskom parlamentu. Sa 306 glasova za, 225 protiv i 25 uzdržanih pozvali su Europsku komisiju da ublaži status zaštite vukova, ali i medvjeda.


Tagovi

Vuk Pregažen vuk Šibenik Lovci Zaštićena vrsta Stradala stoka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).