Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak ministara poljoprivrede
  • 17.11.2020. 09:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Stanje na tržištu nije stabilno, sektori se suočavaju s padom prodaje i cijene

U Hrvatskoj se bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od navedenih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena, izjavila je Marija Vučković na održanom virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.
  • 163
  • 22
  • 0

"Stanje na tržištu i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo. U Hrvatskoj se bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od navedenih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena“, izjavila je Marija Vučković na održanom virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU.

Zbog toga je kako stoji u priopćenju, zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom Europske unije, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim sektorima iz Državnog proračuna.

Plan sprječavanja i smanjenja otpada od hrane

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane. Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je Vlada usvojila prošle godine. 

"Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima. Ministarstvo je uvelo informatički sustav koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje“, pojasnila je.

Vučković: Naši proizvođači trpe velike gubitke zbog smanjenja izvoza svinjetine iz EU

Od ostalih tema mogu se izdvojiti reformski paket ZPP-a, nova EU strategija za šume, suzbijanje afričke svinjske kuge. Vezano uz donošenje nove strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, stoji u priopćenju sa sastanka. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Virtualni sastanak Ministri poljoprivrede Tržište Otpad od hrane Šume


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]