Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izmjene zakona
  • 15.09.2022. 11:15
  • Zagrebačka, Zagreb

Vučković: Preciznije su regulirani uvjeti osnivanja dva ili više OPG-a na istoj adresi

Vlada je Hrvatskom saboru uputila prijedloge izmjena Zakona o poljoprivredi te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu

Foto: Martina Popić
  • 2.667
  • 263
  • 0

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o poljoprivredi te Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, uputila je Vlada jučer Hrvatskom saboru na usvajanje. 

Kako je istaknula ministrica poljoprivrede Marija Vučković, izmjena zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja gospodarstva.

Njime se preciznije reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstava na istoj adresi na način da se zahtijeva jasno razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti radi sprječavanja stvaranja umjetnih uvjeta prilikom prijave za korištenje mjera poljoprivredne politike.

Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.

Vezano uz izmjene Zakona o poljoprivredi osigurava se, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svojoj stranici, provedba tri nove uredbe EU-a u području Zajedničke poljoprivredne politike te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

Utvrđuje se time mjera sektorske potpore, uz već postojeće mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima – zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.

Nacrte izmjena oba zakona pročitajte u dokumentima ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Zakon o OPG-u Zakon o poljoprivredi Vlada Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]