Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plavi dizel
  • 27.10.2022. 14:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Plavog dizela će biti, jesenska sjetva neće biti ugrožena

Problem na koji poljoprivrednici ukazuju već mjesecima, komentirala je danas i ministrica poljoprivrede.

Foto: Krešo Pribisalić
  • 3.131
  • 383
  • 0

Goriva će biti i jesenska sjetva neće biti ugrožena, rekla je danas uoči sjednice Vlade ministrica poljoprivrede Marija Vučković komentirajući problem s nabavom plavog dizela koji traje mjesecima, a kulminirao je sredinom listopada kada su strojevi na polju jednostavno stali.

Problem na koji poljoprivrednici već dugo ukazuju, a nedavno je za Agroklub iznio i Slavimir Brkić, ratar iz Garešnice i potpredsjednik Odbora za ratarstvo HPK - je u tome da brojne benzinske stanice toga goriva nemaju. Od ranog jutra tako se stvaraju kolone ispred onih za koje se dojavi da bi mogle imati pa i one brzo "presuše". 

"Imate skupi stroj, skupo sjeme, a vi idete okolo s pet kanistera da bi mogli posijati. Pa je l' to nije sramota?", pitao je. 

Alarmantno stanje: Strojevi stali, jesenska sjetva stopirana jer plavog dizela - nema?!

Ministrica je komentirala i da do ovih problema dolazi jer INA ima određenih logističkih problema s obzirom na pojačani pritisak. Kako je rekla, u stalnom su kontaktu s ovom tvrtkom i "INA će nastaviti davati sve od sebe kako bi se jesenska sjetva i ribarska djelatnost odvijale neometano". 

Vlada je, podsjetimo, ovaj tjedan intervenirala upravo kod cijene plavog dizela i zadržala ju na 8,49 kn/l. Limitirana cijena goriva, komentirali su već poljoprivrednici, dovela je do toga da su mali distributeri odustali od njegova nabave pa ga ima samo na Ininim postajama.

"Što nam vrijedi 'zaleđena' cijena ako ga nema?! Može po toj logici biti i kunu.", jedan je od komentara koji opisuje situaciju na terenu. 


Tagovi

Plavi dizel Gorivo Nestašica INA Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?