Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrifish
  • 15.06.2022. 13:00

Vučković o tuči i smanjenju pesticida na Vijeću ministara EU

Prema riječima ministrice Vučković Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima. "U tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije", apelirala je u Luxembourgu.

Foto: Facebook/Marija Vučković
  • 274
  • 130
  • 0

Ministrica Marija Vučković na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva u Luxembourgu izvijestila je o katastrofalnim štetama koje je u svega nekoliko dana prouzročilo nevrijeme praćeno tučom i nanijelo ogromne štete u voćnjacima, vinogradima, na pojedinim usjevima i u sektoru proizvodnje cvijeća.

"Štete se u ovom trenutku još zbrajaju, ali je izvjesno da će biti znatne", kazala je. Napomenula je da su uništeni poljoprivredni proizvodi koji su već bili spremni za tržište, a poseban izazov će biti brzina sanacije šteta, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju.

Očekuje pomoć EK

"Ovakva situacija stvara dodatni pritisak i otežava oporavak hrvatskog poljoprivrednog sektora u  vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja i osiguravanje prehrambene sigurnosti globalni prioritet", dodala je Vučković.

Prema njezinim riječima Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima. "U tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije“, apelirala je.

Povjerenik Januzs Wojciechowski je predstavio razmišljanja Komisije o izuzećima agro-okolišnih zahtjeva u 2023. godini, poglavito GAEC 7 i GAEC 8 kako bi se osnažila prehrambena sigurnost u vremenima neizvjesnosti. Ministri su dali podršku ovom razmišljanju te se Komisija obvezala sastaviti prijedlog propisa kojim bi to omogućila.

Jedna od tema bio je i zajednički pristup u vezi s ciljevima smanjenja u budućem zakonodavnom aktu o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. Tom prilikom Povjerenica Stella Kyriakides je u odgovoru na zabrinutosti država članica vezano za određivanje ciljeva korištenja pesticida odgovorila kako će Komisija uzeti u obzir povijesni napredak ostvaren u državama članicama, njihove specifičnosti i različite polazišne točke pri čemu je istaknula kako svi moraju uložiti napor kako bi zajednički ostvarili cilj smanjenja od 50 posto na europskoj razini, no ne tako da rješenje bude jednako za sve.

Od ostalih tema, jutarnji dio sastanka bio je posvećen ribarstvu. Povjerenik Virginijus Sinkevičius predstavio je Komunikaciju Komisije o stanju provedbe zajedničke ribarstvene politike i o savjetovanju o ribolovnim mogućnostima za 2023. godinu te o procesu programiranja Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMAF).


Tagovi

Vijeće ministara Marija Vučković Tuča Pesticidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]