Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivede
  • 28.03.2022. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Vučković o navodnjavanju i potporama: Moramo poljoprivrednicima osigurati stabilan dohodak

Možda 200 milijuna kuna za nabavu umjetnog gnojiva izgleda skromno, ali to nije jedina mjera. Naši poljoprivrednici dobit će i dio iz dodatnog 500 milijuna eura vrijednog EU paketa, rekla je ministrica.

Foto: Depositphotos/Dimaberlin
  • 2.748
  • 343
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je projekt navodnjavanja Donje Neretve jedan od najvažnijih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i prijeko potreban tamošnjoj poljoprivredi te kako vjeruje da će se osigurati sredstva u novom EU programskom razdoblju.

Za taj projekt nisu bila osigurana sredstva iz razdoblja 2014.-2020., rekla je novinarima tijekom obilaska 20. Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

"Projekte navodnjavanja rade Hrvatske vode, dijelom i u suradnji sa županijama. Hrvatske vode su u nadležnosti Ministarstva gospodarstva od 2016. godine, a ne Ministarstva poljoprivrede, ali smo zajedno zaduženi da se hrvatska zemlja u značajno većoj mjeri navodnjava nego sada te da se ti postupci ubrzaju”, rekla je Vučković.

Dodala je kako se kroz program ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede financiraju gotovi projekti s najvećom vrijednosti 15 milijuna eura, no tome ne pripada projekt navodnjavanja Donje Neretve, koji je višestruko vrijedniji.

Loša kvaliteta vode i suša u dolini Neretve - gdje je zapelo s navodnjavanjem?

Podsjetila je i kako se u protekle dvije godine Hrvatska nosi sa izazovima, pri čemu je Europska komisija odobrila niz programa potpore, uz još 13 izvanrednih mjera za poljoprivredu i ribarstvo.

"Prošle godine imali smo rast cijena, posebno u stočarstvu, a sad se rast cijene energenata i umjetnog gnojiva odražava na sve. Žurno smo osigurali 200 milijuna kuna za nabavu umjetnog gnojiva. Možda to izgleda skromno, jer se tiče 88 tisuća gospodarstava, ali to nije jedina mjera. Naši poljoprivrednici dobit će i dio iz dodatnog 500 milijuna eura vrijednog paketa za sve europske poljoprivrednike", navela je.

Vučković je u Dubrovniku kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića obišla 20. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva.

"Koliko je značajan sajam govori odaziv izlagača, posebno na sajmovima gdje se promoviraju proizvodi posebnih oznaka temeljem ekoloških metoda. Sve je to u skladu s djelokrugom Ministarstva poljoprivrede”, rekla je.

Istaknula je kako su se poljoprivrednici u teškim okolnostima dvije krizne godine održali, a kroz program ruralnog razvoja uspjeli su financirati brojna ulaganja.

"Moramo im osigurati stabilan dohodak raznim potporama koje nisu investicijske, već im je cilj zadržati ljude na ruralnom području. Trebamo upravljati svim resursima, a na koncu proizvođače približiti potrošačima, kroz prepoznatljivost. Radimo na tome, ponajprije kroz 35 oznaka, a pripremamo ih još deset", izjavila je.

Napomenula je kako je Hrvatska kao najmlađa, a mala članica EU na sedmom mjestu po izvornosti zemljopisnog porijekla. "I proizvođači su svjesni da im to može pomoći u pronalasku novih kupaca i postizanju više cijene”, zaključila je ministrica. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Navodnjavanje Marija Vučković Hrvatske vode PRRRH Potpora

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]