Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo
  • 20.01.2021. 15:25
  • Dubrovačko-neretvanska, Ploče

Vučković: Ne vidim razlog za odgodu donošenja Zakona o sjemenu

Ministrica je danas boravila u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te pozvala proizvođače mandarine na udruživanje, ali i komentirala aktualnu situaciju.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
  • 3.221
  • 575
  • 0

Na malom prostoru djeluje 1.700 poljoprivrednih gospodarstava koja rade ponajviše s mandarinom, dakle s monokulturom, što je idealan preduvjet udruživanja, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković tijekom današnje posjete Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje se u Pojezerju i Pločama sastala s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, poljoprivrednim proizvođačima i otkupljivačima. 

"Ministarstvo će odrediti ljude koji će konkretno raditi na postupku udruživanja, a predstavnici lokalne samouprave, županije i proizvođača trebaju dati svoj doprinos. Udruživanjem će se jačati pregovaračka snaga i približit će se tržištu. Pomoći ćemo im i financijski, a te će organizacije moći nabaviti opremu i kapacitete", izjavila je Vučković.

Udruživanje proizvođača mandarina

Istaknula je kako je ministarstvo kao 'ad hoc' mjeru i potporu, unatoč velikoj krizi i ograničenim proračunskim mogućnostima, osiguralo financijska sredstva pomoći.

"Ispregovarana je mjera za nadoknadu gubitka dohotka poljoprivrednicima, a imat ćemo je još jednom, ali s nešto lakšim uvjetima. Uz to, notificirali smo kod Europske komisije poseban program pomoći za sektor govedarstva, svinjogojstva, krumpira, jabuka i mandarina", rekla je.

Dodala je kako razumije primjedbe proizvođača, ali da dio njih ne zadovoljava uvjete ni za jednu potporu pa će ministarstvo i za njih pokušati pronaći rješenje. Podsjetila je kako je projekt navodnjavanja doline Neretve kandidiran za sredstva Europske unije.

"Radi se na tom projektu i građevinske dozvole su praktički ishođene. Vjerujem da ćemo dobiti financiranje. I zbog ovog projekta je jako bitno udruživanje proizvođača", rekla je Vučković.

Nema razloga za odgodom Zakona o sjemenu

Na novinarski upit izjavila je kako ne vidi razlog za odgodom donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja.

"Riječ je o redovnoj proceduri u Hrvatskom saboru, gdje će se kroz dva čitanja provjeriti je li što propušteno".

Navela je kako su mali proizvođači izuzeti od certificiranja i dorade, a ekološka poljoprivreda je izuzeta pa određene informacije iznesene u javnosti nisu točne.

"Imamo velik problem zbog korištenja necertificiranog sjemena, a koristi se prosječno na 20 posto velikih površina. To značajno smanjuje prinose i to je teška tema. Razmišljamo neke primjedbe otkloniti uvođenjem posebnih potpora. Nastojat ćemo ubuduće malo bolje voditi dijalog", izjavila je Vučković.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je da je tema razgovora bila kako zadovoljiti potrebe svih proizvođača mandarina u vremenu pandemije i s negativnim utjecajima na tržištu.

"Ministrica će razmotriti sve prijedloge proizvođača, a to je da se pronađe kriterij kako bi se poticaj dodijelio svima, kao 2019. godine. Uz to, po standardima EU nužno je formirati proizvođačku organizaciju u dolini Neretve, kako bi upravljali proizvodnjom mandarina te nastupali prema otkupljivačima i na tržištu", istaknuo je Dobroslavić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Marija Vučković Ministrica Uzgoj mandarina Dolina Neretve Zakon o sjemenu

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]