Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministrica
  • 09.03.2022. 09:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Vučković: Nadogradit ćemo stanje robnih rezervi, očekujemo i povećanu proljetnu sjetvu

Gostujući u radijskoj emisiji HRT-a, ministrica Vučković spomenula je i poziv ukrajinskog ministra poljoprivrede tamošnjim ratarima: Idi i sij. Gdje god je moguće, idi i sij. Vjeruje da će isto učiniti i hrvatski poljoprivrednici.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
  • 2.047
  • 750
  • 0

"Stanje robnih rezervi nadogradit ćemo vrlo skoro", rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković gostujući jutros u radijskoj emisiji HRT-a "A sada Vlada".

Kako je objasnila, prehrambeni proizvodi u normalnim okolnostima sudjeluju u robnim rezervama s 50 posto i rezerve se formiraju na bazi 30 dnevne potrebe stanovništva. Tako je još uvijek, međutim, kako su okolnosti daleko od uobičajenih jer imamo prijetnje u opskrbnim lancima. a k tome i primamo i primat ćemo izbjeglice iz Ukrajine, robne će se rezerve povećati. 

Govoreći o predstojećoj proljetnoj sjetvi, navela je da su pojedine procjene, iako s njima valja biti oprezan, da ćemo imati nekoliko postotaka veću količinu proizvodnje nego smo imali u prethodnoj sezoni.

"Pripreme za proljetnu sjetvu su prošle dobro i vjerujemo da će i ona biti dobra", rekla je spomenuvši pritom i motivirajući poziv ukrajinskog ministra poljoprivrede Romana Leshchenka tamošnjim ratarima: Idi i sij. Gdje god je moguće, idi i sij. 

Vjeruje da će isto učiniti i naši poljoprivrednici te da se, u odnosu na jesensku sjetvu koja je prošla "prilično uredno", ne očekuje pad količina. Podsjećamo, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2021. godini u usporedbi s 2020. povećala se površina zasijana žitaricama i to za 5,8 posto. 

Na dan procjene 10. studenog 2021., u strukturi ukupnih površina zasijanih žitaricama te godine, najviše su bile zastupljene pšenica sa 67,8 posto te ječam s 23,7 posto.

Podsjetila je i na programe potpore poljoprivrednicima i ribarima za ublažavanje troškova cijene repromaterijala. Kad je riječ o poljoprivrednicima, rekla je kako se očekuje žurno usvajanje programa potpore malih vrijednosti od 200 milijuna kuna. Vezano uz ribare te činjenicu da su također veliki korisnici plavog dizela čija je cijena skočila sa 6,50 na 8,04 kuna, plan je program pomoći koji je bio vrijedan 50 milijuna kuna povećati za 50 posto odmah. 

Odgovorila je i da su svjesni problema koje imaju stočari zbog visokih cijena stočne hrane što će sigurno utjecati i na cijenu mesa. No, Vlada prati sve, rekla je i navela da se već danas na sjednici očekuju odluke koje će pomoći s jedne strane hrvatskim građanima da im se ne ugrožava životni standard, a s druge strane i hrvatskim poljoprivrednicima.

"Sa svim mjerama vlada se već priprema za jesensku sjetvu", dodala je naglašavajući da iako proizvodimo više nego li su nam potrebe za ovim ratarskim kulturama, trebamo ozbiljno razmišljati i o mogućim posljedicama povećane potražnje na EU tržištu. No, kaže, pri tome nećemo napustiti načelo EU solidarnosti niti solidarnosti prema Ukrajini.

"Ali pobrinut ćemo se za prehrambenu sigurnost naših građana", zaključila je ministrica Vučković.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

Rat u Ukrajini Proljetna sjetva Kriza Cijene repromaterijala Ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer