Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Online konferencija
  • 23.06.2020. 15:05

Vučković: Hrana se ne može tretirati kao svaka druga roba

Ministrica je sudjelovala na međunarodnoj video konferenciji na temu regionalne proizvodnje hrane kojoj su nazočili i ministrice poljoprivrede Njemačke i Austrije te povjerenik EU i predsjednik Odbora za poljoprivredu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede/poljoprivreda.gov.hr
  • 105
  • 15
  • 0

Nedavna kriza učinila je očitim da se hrana ne može tretirati kao svaka druga roba, za koju su smanjenje troškova i povećanje profita jedini faktori koji se računaju. Hrana mora biti dostupna svakodnevno svakoj pojedinoj osobi i mogli smo iskusiti koliko su lanci hrane ranjivi na poremećaje trgovine. Pitanje njene sigurnosti ponovno je u središtu pozornosti jer je postalo jasno da je sigurnost hrane važan element cjelokupne nacionalne sigurnosti“. naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na danas održanoj video konferenciji pod nazivom Regionalna proizvodnja hrane - okosnica vitalnih ruralnih područja, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Uz našu ministricu, na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede i hrane Savezne Republike Njemačke Julia Klöckner, ministrica poljoprivrede, regija i turizma Republike Austrije Elisabeth Köstinger, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski te predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog vijeća Norbert Lins.

Tijekom dvosatnog panela, čelnici resora poljoprivrede Hrvatske, Njemačke, Austrije i Europske unije dotaknuli su se tema globalizacije, politike slobodne trgovine, kao i važnosti regionalne proizvodnje hrane.

Složili su se kako se pitanje proizvodnje i opskrbe hranom svih građana Europske unije pozicioniralo kao ključan prioritet u izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom.

"Pouka koju možemo naučiti iz ovog iskustva jest da nepredviđeni katastrofalni događaji ili čak političke nestabilnosti u drugim zemljama mogu poremetiti globalne lance opskrbe hranom i utjecati na tržišta u EU. Posljedice mogu biti ozbiljne ako nema lokalnih ili regionalnih proizvođača koji mogu ponuditi prehrambene proizvode. Kratki lanci opskrbe rješenje su za izbjegavanje prijevoza na veće udaljenosti, koji stvara značajne emisije stakleničkih plinova. Vjerujem da poljoprivrednici mogu imati koristi od ove situacije, posebno proizvođači svježih proizvoda.

Oni mogu postići relativno veću cijenu, što dovodi do poboljšanih prihoda poljoprivrednika. Ovo također stvara nove mogućnosti za ruralne zajednice u pogledu osnivanja povezanih poduzeća u preradi, ugostiteljstvu ili logistici koja je povezana s lokalnom proizvodnjom“, naglasila je Vučković, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Konferencija Hrana Sigurnost Njemačka Hrvatska Austrija Europska unija Koronavirus Tržište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]